2017. május 18., csütörtök

Megmentett örökség 2014. -- Monori leletek hazakerülése

Egy közelmúltban történt eseménysorozat, amiről eddig csak a beavatottak ismertek részleteket.


A kép kattintással nagyítható!


Nyitott szemmel járom a világot -- a világ talán túlzás, csak a környéket.
Több olyan helyszínt rendszeresen felkeresek, ami Monor történelme-, földrajza vagy éppen élővilága miatt érdekes, sajnos sokszor kiderül, hogy ez csak néhányunknak fontos.
2011. 03. 30., Monorierdő. A 4-es főúton haladva földmunkagépekre lettem figyelmes, éppen az egykori Újfalu területén dolgoztak, igyekszem követni az eseményeket, de nem hallottam tervezett feltárásról. Azonnal megkerestem a Monorért Baráti Kört -- őket sem értesítették ez ügyben. Abban az időben Medgyesi Barbara és Bernula Péter voltak a monori Helytörténeti Kiállítás felügyelői, Péter megkereste az illetékes régészeket, ami a folyamatban lévő változások miatt nem volt egyszerű.


Középen, fehér pólóban Bernula Péter gimnáziumi tanár látható
A kép kattintással nagyítható!



Nagykőrös, Cegléd, Szentendre, Gödöllő, ki tudja Monor éppen hová tartozik?
Szerencsére Patay Róbert régész pontos választ tudott adni, mert munkatársával Rácz Tibor Ákossal  egy tervásatásba kezdtek Monorierdőn, az  újfalui területen, ahová minket is meghívott.
-- Kimentem.
-- A rossz előérzetem beigazolódott, a régészek nem voltak ott, ahol mi Újfalut sejtettük.
-- De, akkor hol voltak? 
-- Ez aznap nem derült ki, mert azt hittem, hogy elhalasztották a feltárást. Másnap felhívtam őket és meglepődve hallottam, hogy ők is ott voltak tegnap Újfalu-Kucsera tanyánál. (A két területet egy kis domb és egy fasor választja el, ráadásul a munkagépek már korábban végeztek, elcsendesült a környék)

A telektulajdonos meghívására egy szemmel eléggé meggyőző helyen ástak a régészek, (feltöltött terület, körbe árokféle és néhány mészkőtöredék) ami akár az újfalui templom alapja is lehetett volna. A fémleletekből azonban kiderült, hogy az egykori Kucsera tanya vagy annak kovácsműhelye volt, mert kilószámra kerültek elő a patkók, patkószegek, ácskapcsok és egyéb kovácsolt anyagok, Kucsera Sándor kovács volt.
 A munka közbeni beszélgetés -- Tibor szavait visszaidézve: Gábor kérdésekkel bombázott J -- példaértékű folyamatot indított el. A régészek segítője (kérésére a nevét nem írjuk ki), fémkeresővel „nézte át” a területet és a kiásott földet, mesélt arról, hogy egy jelentősebb leletanyag -- közel száz darab -- van a birtokában, amit a föld felszínéről gyűjtött össze, és ezeket szívesen a monori közösség elé tárná. A fémkereső használata sokáig szabályozatlan volt, sokan öncélú, haszonszerző- kereskedelmi céllal gyűjtötték a leleteket, megkockáztatva még a súlyos büntetés lehetőségét is, ezért a régészek örömmel fogadták a leletek jó szándékú felajánlását.
Monor érdeklődő közössége
A kép kattintással nagyítható!


 Az általános szokás szerint a leletek ilyenkor a területileg illetékes múzeumba kerülnek, azonban a Helytörténeti Kiállítás megfelelő védelme és a munkatársak szakmai hozzáértése meggyőzték a régészek vezetőit, -- kiemelném Kárpáti Zoltánt, akinek külön köszönettel tartozunk -- ígéretet kaptunk a leletek hazakerülésére.

A leletek restaurálásra és azonosításra kerültek, azonban mielőtt megkaptuk volna, három tárgyat -- a jelentősége miatt -- kiválasztottak a „Megmentett Örökség – Kincsek Európa szívében című kiállításra”.
Ennek a kiállításnak legfontosabb mondanivalója az volt, hogy felhívja a figyelmet a szakmai (régész) szempontból káros törvényváltoztatásokra, és a társadalom összefogásának szükségességére, ami nélkül a kiállított leletek elvesztek volna.
A megnyitó 2012. április 20-án volt a Parlamentben (régész barátaimnak köszönettel tartozom, hogy ott lehettem), akkor még nem tudtam, hogy országjáró vándorkiállítás válik belőle, Ezért csúszott a leletek Monorra érkezése. Kétféle érzés kavargott a néhány beavatottban: örültünk, hogy a monori leletek országosan is ismertek lesznek, miközben szomorúan vettük tudomásul, hogy az anyagot csak egyben kaphatjuk meg a kiállítás bezárásakor. A kiállítás két éven keresztül vándorolt, sok helyre eljutott -- pl. Kecskemét, Debrecen, Eger, Nyíregyháza, Szombathely -- és végül 2014. október közepén zárta kapuit.
 Ekkor jött el a mi időnk! A közben eltelt két év alatt a leletek hazakerülésének jogi kérdései tisztázódtak, így Hajdú Ágnes a könyvtár és egyben a Helytörténeti Kiállítás igazgatónője már csak a szükséges iratok aláírására várt.
Kimondhatatlan öröm volt, amikor megtudtuk a leletek Monorra érkezésének pontos idejét!



A meghívó plakát
                                                      A kép kattintással nagyítható!


A könyvtár dolgozói az alkalomnak illő rendezvényt szerveztek, aminek csúcspontja volt Rácz Tibor Ákos régész kiváló előadása a régészetről, ezen belül a monori leletekről. Az eseményről a Gemini televízió készített egy rövid képes összefoglalót, itt megnézhető:
(19:00-nál kezdődik a megnyitón készült felvétel)
A Helytörténeti Kiállítás képtára: http://fotok.s2.webdigital.hu/index.php?/category/164



Medgyesi Barbara átadja a könyvtár ajándékát Rácz Tibor Ákos régész-muzeológusnak
A kép kattintással nagyítható!



A leletek közül kettőt emelnék ki: egy még sohasem használt bronzkori sarló, a másik a legrégebbi Monoron talált magyar pénzérme.

A régészeti leletek a Helytörténeti Kiállításon láthatók!
2200 Monor, Kossuth Lajos u. 84., telefon: 06 29 412 246,
a Rendőrség mellett.
Remélem nem untattam a kedves olvasót, de a történet csak a részleteivel együtt válik hitelessé, és nem utolsósorban a példamutató, szerteágazó csapatmunkát, a társadalmi összefogást is bemutatja, ami a Megmentett Örökség kiállítás egyik célja volt!

Hogy mi történt „Újfalu másik felén”?
A munkagépek gyakorlatilag lesimították az egykori mocsaras területből kiemelkedő kis magaslatot és egy karámot építettek rá, nagy szerencse, 

hogy nem egy másik benzinkutat. . .
A már említett „fémkeresős jogi szabályozatlanság” időközben jó irányban változott: magánszemélynek a régészeti lelőhelyeken továbbra is tilos fémkeresőt használni, egyéb helyeken a földtulajdonos engedélyével lehet, régészeti lelőhelyeken kizárólag szerződéssel rendelkező fémkeresősök segíthetik az ásatásokat.
Bővebben Rácz Tibor Ákos írásában olvashatnak a fémkereső-használat szabályozásáról: http://files.archaeolingua.hu/2017o/F%f3rum_R%e1cz%20H17%d5.pdf

Az újfalui templomhely feltárásra vár, amihez helyi összefogásra lenne szükség, de addig is legfontosabb, hogy figyeljünk, óvjuk régészeti lelőhelyeinket, legnagyobb veszélyben a lassan beépülő belterületi helyszínek vannak! A „rabló fémkeresősök”, már olyan szemtelenné váltak, hogy fényes nappal, magukat láthatósági mellényben "hivatalos személynek álcázva" lopják a leleteket!

Újdonság, hogy Csóka Géza kiváló hiánypótló könyvet jelentetett meg Újfaluról Monorierdő településelődjéről, amit a monori és monorierdei könyvtárból kölcsönözhetnek! Időközben Géza a második javított kiadással is elkészült, ezt E-könyv formában -- sok meglepetéssel együtt -- mutatja be a MOIN  előadásán belül, május 29-én 16 órától Monorierdőn a Teleházban. 
Június 23-án a monori könyvtárban.
A esemény Fb oldala:
https://www.facebook.com/events/120911178462456/permalink/124683511418556/?action_history=[%7B%22surface%22%3A%22timeline%22%2C%22mechanism%22%3A%22surface%22%2C%22extra_data%22%3A[]%7D]&pnref=story


Csóka Géza könyve
A kép kattintással nagyítható!

Mai írásunk létrejöttének egyik oka az volt, hogy a régészeti leletek hazaérkezésének története eddig sehol sem jelent meg, 
a másik, hogy 2016-ban a 4-es autóút építését megelőző ásatások eredményeiről  hamarosan egy előadást hallhatunk a Monori Vigadóban.
2017. május 19-én, 17 órától Jászberényi Mónika a Ferenczy Múzeumi Centrum Gödöllői Régészeti Látványraktár munkatársa
Szarmaták Monoron címmel tart előadást.


Forrás és ajánlott irodalom:

Tóth Gábor 2011-2017.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések