2020. október 10., szombat

Adalékok a monori modellezés történetéhez (1.): párizsis szendvics és kóla

 

Párizsis szendvics és kóla

Rövid elbeszélés, hosszú lábjegyzettel, máig tartó hatással

(Keresem Monor és vidéke modellező emlékeit: modell-, tervrajz-, fénykép-, történet-, élmény-, minden érdekel-, ami a modellezéssel kapcsolatos! 

Jelentkezés nálam (Tóth Gábor): toth.m.gabor@gmail.com,

 VITÉZ KASZALA KÁROLY MODELLEZŐ KÖR: 

https://www.facebook.com/Vit%C3%A9z-Kaszala-K%C3%A1roly-Modellez%C5%91-K%C3%B6r-553830444747190)


Történetünk a nyolcvanas évek közepén játszódik, nem emlékszem, hogy pontosan melyik évben, gyerekként ez idő tájt mehettünk először a földutcás Békásból[1] a Városba[2]; iskolába persze előtte is, hiába volt az iskola a Város közepén, de ma már azt mondom nem hiába, mert a történet a monori Kossuth Lajos Általános Iskolában kezdődött.


Somogyi Lajos[3] tanár úr az egyik fizikaóra előtt sorsfordító bejelentést tett.


 Hogy kinek és milyen irányba fordította a sorsát a bejelentés, arról nem tudok beszámolni, csak kizárólag az én nézőpontomból -- vagy mégis? A modellező szakkörös gyerekekből nagyrészt asztalos-, ács-, autófényező-, autószerelő-, autó-karosszérialakatos-, kárpitos-, kőműves-, szerkezetlakatos-, szobafestő-, víz-gázszerelő- és kitudja még milyen szakmunkás vált: ezek napjaink kézügyességet-, leleményességet- és türelmet igénylő hiányszakmái.

A bejelentés így szólt: a monori MHSZ-ben[4] modellező szakkör indul!



A fenti, MHSZ székházat ábrázoló fénykép Burján István[11] „1988 Monor" című videó-összeállításából származik: https://www.youtube.com/watch?v=qGdmrYuU0iI&list=RDqGdmrYuU0iI&start_radio=1


Erre vártam évek óta! 


Ugyanis korábban már volt modellező szakkör Monoron, „A Hack” című írásom[5] olvasóinak ez már nem újdonság; egészen pontosan újraindul a modellező szakkör.

Lajos bácsi, úgy gondolta, hogy ez a bejelentés még önmagában nem elegendő, ezért hozzátette, hogy a bemutatkozó délutánon lesz majd egy kis vendéglátás: párizsis szendvics és kóla is. . .

Ha már szóba került a "Békás meg a Város" érdemes egy kicsit kitérni Kis köz-re is[6] A Békástól az MHSZ épületig-, de kis kanyarral egész Monoron biztonságosan át lehetett haladni a "kertek alatt", és ennek kapuja volt a Kis köz.


Eljött a meghirdetett esemény napja!


Kit érdekelt a párizsis szendvics meg a kóla, ha modellt építhet?

Azt talán mondanom se kell, hogy az elsők között érkeztem, de nem utolsóként, mert özönlöttek a hasonló korú gyerekek; érdekes, hogy akkor egyetlen lány sem jött, pedig később azért előfordult, hogy lányok is modelleztek. (Monoron nem)

Az előadó teremben -- sokan itt szerezték a gépjármű jogosítványukat[7] -- mozdulni sem lehetett, akkora tömeg volt.

Az ünnepélyes megnyitó beszéd után előkerült a „beígért” párizsis szendvics és kóla, „de kit érdekelt”, amikor kinyitották a modellező szakkör ajtaját, és körül lehetett bent nézni.

Azt talán érdemes megemlíteni, hogy a monori modellezők az államilag támogatott MHSZ idején is „megtűrt lényként” éltek, mert az épület legkisebb termét kapták.

Nem is igazán értettem, hogy fogunk modellezni a kisszobányi teremben, ha a nagy előadó teremben nem férünk el.


Történet a történetben


„A megnyitó napján történt egy mulatságos esemény, ahogy mondtam, rengetegen voltunk, a nagyteremben maradtak a „kólások”, de jutott még a folyosóra és a szakköri teremre is bőven gyerek -- a zsivajt is hozzáképzelhetik. Az esemény vége felé elkezdték zárni a termeket, és lassan hazaindultunk volna, de hol van László Viktor[8]? Nem együtt érkeztünk, de megbeszéltük, hogy hazafelé együtt megyünk, ahogy utána évekig. . . Sehol nem láttuk. Aztán ahogy a „kólások” elindultak hazafelé és elcsendesült az épület, kopogásra lettünk figyelmesek! Szóltunk a Lajos bácsinak, hogy valaki kopog a szakköri teremből! Kinyitotta a termet: az elveszett L. V. kopogott kétségbeesve! Akármennyire kicsi volt a modellező terem, a sok kinyitott szekrényajtó miatt nem vették észre és rázárták az ajtót. (L. V. később a monori modellező szakkör legkitartóbb tagja volt.)"

 

Eljött az első szakkörös nap!


Bőven elfértünk a kisteremben, talán, ha hatan-nyolcan lehettünk a szakkörvezetővel együtt, később néha még kevesebben, de arról majd a következő alkalommal mesélek majd.

Annyit elárulhatok, hogy mi később se a kóla miatt mentünk -- de még csak a „Tejivóban[9] rendszeresen elfagyizott” MHSZ tagdíj miatt se. . .

 
    87
    (Keresem Monor és vidéke modellező emlékeit: modell, tervrajz, fénykép, történet, élmény minden érdekel, ami a modellezéssel kapcsolatos! Jelentkezés nálam (Tóth Gábor): toth.m.gabor@gmail.com, facebook, VITÉZ KASZALA KÁROLY MODELLEZŐ KÖR: https://www.facebook.com/Vit%C3%A9z-Kaszala-K%C3%A1roly-Modellez%C5%91-K%C3%B6r-553830444747190)

    Az MHSZ székházat ábrázoló fénykép Burján István[11] „1988 Monor" című videó-összeállításából származik: https://www.youtube.com/watch?v=qGdmrYuU0iI&list=RDqGdmrYuU0iI&start_radio=1





    [1] Békás, Monor "városrésze" még a falusi időkből, nagyjából a Kossuth Lajos utca, (De, talán inkább csak a Dózsa György utca.) Jósika utca és a vasút által határolt terület Monorierdő irányába. A nemrég kihelyezett utcanévtáblákon -- ahogy általában a többi helynév is -- ez is "kilóg" a valós területéről, miközben "lefed" más kihagyott városrészeket. Itt olvasható a "Békás titkos kapuja" című írásom: 

    www.facebook.com/notes/monoldal/a-b%C3%A9k%C3%A1s-titkos-kapuja/1267808306679945

    [2] "Város", a monori utcák általános aszfaltozását (útstabilizálását) megelőzően az aszfaltos utcákkal határolt terület neve, a név ma is használatos, nagyjából a Mátyás király utca, József Attila út, Széchényi utca, Ady út -- folytatása a Deák utca -- és a Liliom utcák határolják. -- Talán még kisebb is, nehéz pontosan meghatározni, ahol a templomok, "hivatalok", nagyobb boltok és cukrászdák voltak, ez egybeesik a középkori városmaggal. A nemrég kihelyezett utcanévtáblákon -- ahogy általában a többi helynév is -- ez is "kilóg" a valós területéről, de keletkezett egy új elnevezés: "Belváros", ezek a táblák felelnek meg legjobban az egykori "Város" nevű terület meghatározásának. (De, nem néztem végig az összes táblát.)

    [3] Somogyi Lajos tanárbá' a Kossuth iskola legendásan szigorú, de emellett vicces tanára volt, ha jól tudom ő indította a számítógépes szakkört is, még a "hőskorban", az MHSZ kapcsolata a lövészeten keresztül volt -- úgy emlékszem.

    [4] MHSZ, Magyar Honvédelmi Szövetség, a nevét a közelmúltig nem kellett volna magyarázni. . . saját szavaimmal leírva: a későbbi katonai szolgálatra és tevékeny munkára felkészítő szervezet, ahol hasznos technikai sportokat is megismerhetett és gyakorolhatott a tagság. Monoron volt ejtőernyős, rádiós, modellező, lövész, kutyás és még ki tudja milyen szakosztály. Ha valaki pontosan tudja, kérem írja meg!

    [5] "A Hack", Hack József a monori modellezés kiemelkedő alakja, a mendei modellezők segítője, itt olvasható az emlékére írt írásom: 

    www.facebook.com/notes/monoldal/a-hack/1277955365665239

    [6] Kis köz, a közel 100 esztendeje létező Kis közt az emberi butaság befalazta, megszüntetve egy régi hagyományt és megkeserítve több száz monori életét. A Kis köz vagy Skrenya köz az Irányi utca végén a Jósika utcát és Tompa Mihály utcát kötötte össze, a Skrenya családnak itt volt vegyesboltja, azért nyitották, hogy a Katona József utcai sportpálya (jelenleg a Tesz Vesz óvoda területe) közönsége a bolthoz könnyen átjuthasson. Korábbi írásom a Kis közről: 

    www.facebook.com/notes/monoldal/a-b%C3%A9k%C3%A1s-titkos-kapuja/1267808306679945

    [7] Jogosítvány szerzés: nagyjából a rendszerváltoztatásig kizárólag az MHSZ keretén belül lehetett gépjármű jogosítványt szerezni.

    [8] László Viktor, általános iskolai osztálytársam később tragikus munkahelyi balesetben fiatalon elhunyt, egy korábbi írásomban őrá is emlékeztem: 

    www.facebook.com/notes/monoldal/1988-1998-2018/1429538147173626

    [9] Tejívó, az MHSZ épülettel szemben álló gyerekek és édesszájúak által kedvelt "intézmény" volt.

    [10] Az MHSZ székházat ábrázoló fénykép Burján István[11] „1988 Monor" című videó-összeállításából származik: https://www.youtube.com/watch?v=qGdmrYuU0iI&list=RDqGdmrYuU0iI&start_radio=1 

    Az MHSZ székház korábban Péterffy házként volt ismert, de eredetileg nem a Péterffy család építette, tavaly (2019) a felújítás során visszakapta az eredeti -- Péterffy István fotóművész fényképein is látható -- homlokzatát. 

    Péterffy István képei a "fortepánon": https://fortepan.hu/hu/photos/?q=p%C3%A9terffy%20istv%C3%A1n

    A Péterffy ház eredeti homlokzata: https://fortepan.hu/hu/photos/?id=142113

    Az épület jelenleg a Monori Tankerületi Központnak ad helyet. 

    www.google.hu/maps/uv?pb=!1s0x47419649a1ce505b:0xef61e42db0bc6069!3m1!7e115!4shttps://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipNCqtguosCbL7MXyKnfT3btlU68ZgMYHTSeycnv%3Dw433-h240-k-no!5smonori+tanker%C3%BClet+el%C3%A9rhet%C5%91s%C3%A9ge+-+Google-keres%C3%A9s!15zQ2dJZ0FRPT0&imagekey=!1e10!2sAF1QipNCqtguosCbL7MXyKnfT3btlU68ZgMYHTSeycnv&hl=hu&sa=X&ved=2ahUKEwiJ1fPn1qnsAhWlk4sKHcFtA-YQoiowCnoECBIQAw 

    [11] Burján István címfestő, reklámszakember, a Helytörténeti Kör egyik alapítója-, egy időszakban vezetője, a Családi Iroda vezetője, több monori utcatérkép készítője, a Monori Füzetek szerkesztője.

    Keresem Monor és vidéke modellező emlékeit: modell-, tervrajz-, fénykép-, történet-, élmény-, minden érdekel-, ami a modellezéssel kapcsolatos! 

    Jelentkezés nálam (Tóth Gábor): toth.m.gabor@gmail.com, facebook, 

    VITÉZ KASZALA KÁROLY MODELLEZŐ KÖR: 

    https://www.facebook.com/Vit%C3%A9z-Kaszala-K%C3%A1roly-Modellez%C5%91-K%C3%B6r-553830444747190)


    Folytatása következik!


    Minden észrevételt szívesen fogadok!

    Ugyanitt jó állapotú időgépet vásárolnék. . .)







    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

      Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

    Népszerű bejegyzések