2020. október 18., vasárnap

Monor rendszerváltoztatás előtti díszpolgárai (3.), Gömbös Gyula

 



Gömbös Gyula



                         
  1933


A sorozat bevezetője: "Sokan úgy tudják, hogy Monoron a díszpolgári cím adományozása Monor várossá avatásával függ össze, ez nem így van, korábban is létezett a díszpolgári cím. Elképzelhető, hogy némelyik “korai” díszpolgár politikai vagy egyéb okok miatt később nemkívánatossá vált, de ettől még a helytörténet részei maradnak."

A fenti idézet Gömbös Gyulára is vonatkozik, ugyanis a II. vh. után egyértelműen a nem kívánatos történelmi személyek közé került -- talán már előtte is -- de én úgy gondolom, hogy a történészeink a rendszerváltoztatás után sem tisztáztak mindent, nekünk sem lesz ma erre lehetőségünk, maradunk a monori kapcsolat és a díszpolgárrá választás körülményeinek bemutatásánál. (A helyi sajtót nem néztük át, szegényes találataink országos lapokból származnak. . . de, ma -- vállalásunkhoz híven -- egy oldalon belül marad a terjedelmünk)

-- Ki volt Gömbös Gyula?

Azt gondolom, hogy a magyar emberek 90 százalékának e név hallatán Hofi Géza egyik kabaréja jut eszébe. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a történelmi személyek közül mondjuk I. Istvánt is csak az István a király rock operából "ismeri" a többség. . .

(Itt olvasható Gömbös Gyula életrajza, ha valaki pótolni szeretné a történelmi ismereteit: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-eletrajzi-lexikon-7428D/g-gy-757D7/gombos-gyula-759EF/)

-- Mi is volt abban a kabaréban?

Csak röviden: Gömbös Gyula szobrának felrobbantása emlékére emléktáblát állítottak, amiben Gömbös Gyula ugye névvel szerepelt, míg "a bátor tettet véghez vivő hősök" névtelenül, ezért éreztette akkor Hofi -- mint "a magyar nép szócsövének gondolt közszereplő" -- , hogy ez méltatlan állapot.

                                                A szobor fénykorában



Meglepetésemre a témával (országosan) többen is foglalkoztak már, ezek szerint másnak is szemet szúrt a "kabarés" történelemoktatás, de ezeket nem szívesen másolnám be, akit érdekel keresse meg, a keresőszavak: Hofi, Gömbös. 

Az már csak ráadás, hogy Gömbös Gyula monori díszpolgárrá jelölése is kabaréba illő jelenet volt -- ha hihetünk az újságíróknak (mert azért azt tudjuk, hogy sokszor nem hihetünk nekik).

A félreértések elkerülése érdekében:

-- Hofi kabaréja: 1982?

-- Gömbös Gyula Monor díszpolgárrá választása: 1933



Hogy valóban így történt-e, azt nem tudjuk. . . de azt talán érdemes megemlíteni, hogy a fenti írása a Népszava folyóiratban jelent meg, ami akkor ellenzékinek számított. 
A Népszava folyóirattal Monornak legalább két esetben személyes kapcsolata is van; a monori utcanevekről írt sorozatunkban a "Bélák és Dezsők" című részben a Somogyi Béla (szerkesztő) és Bacsó Béla (újságíró) utcákkal is foglalkoztunk. (most még csak a facebook jegyzeteink között olvasható)

Összefoglalás: én ma értettem meg a Hofi viccének üzenetét, ezért számomra hasznos volt a kutatás.

Monor jelenlegi díszpolgárairól itt olvashatnak (Nem tudjuk, hogy a sorozatunkban bemutatott díszpolgárok elvesztették-e a díszpolgári címüket, a listán nem szerepelnek): https://monor.hu/kategoria/diszpolgarok



Észrevételeket szívesen fogadok!

Tóth Gábor 2020.
 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések