2021. szeptember 1., szerda

Könyvbemutató (5.): a Monori krónika (1998)

 





Monori krónika

Sokszor hivatkozott és sokszor nem is mindig ok nélkül szidott, kiindulási alapnak kiváló kiadvány. 


A címlapképünkön valószínűleg a Monori krónika egyik legjobban meggyötört példánya látható, alig van szabadnapja. . .


Sajnos számtalan monorinak csak "az a vastag kék könyv", ezzel ki is merül a tudásuk, de lehet az érdeklődésük is. Pedig a Monori krónikában több tucatnyi lelkes szerző munkája-, egyes esetekben életműve olvasható, ez Monor történelme, még ha az kicsit hézagos is.

A Monori krónikának valóban van néhány hibája.

A terjedelme véges, ezért minden nem kerülhetett bele, bár lehetett volna egy sorozat első része is, mivel Monor első írásos említésének 600. évfordulójára készült szűk volt a határidő; egyébként, ha nem is a hagyományos értelemben, de mégis egy sorozat első darabja volt, mert később helytörténeti tartalommal több kiadvány is megjelent -- igaz szerényebb oldalszámmal. (A következő könyvbemutatók szereplői!)

A hiba kijavításának lehetősége:

arra kellett volna törekedni, hogy a nyomtatáshoz "megszabott írások" teljes terjedelmükben is elérhetők legyenek, akár kézirat formában is, ma már azt mondanám, hogy e-book-ként (is), ha valaki épp könyvírásra adta a fejét. . .

(Az időközben sajnálatosan elhunyt szerzők-, kutatók anyagai a legritkább esetben kerültek jó kezekbe, nagy részük elveszettnek is tekinthető.)

Erre van a monori könyvtár helytörténeti gyűjteménye!

-- Erre van?

-- Merre van?

Lassan 30 év elteltével nem lehet a Monori krónika minden oldalát tényként kezelni -- a Monoldal is a frissítésen, pontosításon, eddig nem ismert részletek bemutatásán dolgozik -- de kiindulási alapnak kiváló.

Másik hibának róható fel a nyomtatás okozta torzulás, méretcsökkenés, képrészletek elvesztése, ez minden nyomtatott kiadvány közös hibája, de ettől én még nem tartom elavultnak a könyv "formátumot." 

Ha a kéziratok elérhetők, akkor a képek is eredeti méretben kutathatók, a forrásmegjelölés alapján elképzelhető, hogy némelyik kép, térkép kikereshető, de ezt egy "felhasználó szintű" olvasótól nem várhatjuk el. 

Ezen a ponton sérül a hagyományos értelemben vett ismeretterjesztés -- gátakra, újabb "feladványokra" nem biztos, hogy minden olvasó felkészült.

-- Olvasó?

Ha még nem ismerik a Monori krónikát, keressék az ismerősök polcain, könyvtárban, sajnos antikváriumban ritkán kapható; azt ne feledjék, hogy helytörténészi rendelésre a Monoldallal együtt alkalmazandó! :)

"krónika (görög): A középkori történetírás műfaja, illetve az események egyszerű feljegyzése időrendi sorrendben. Beszámoló, híradó (napi, heti, havi, évi). Állandó rovat (rendszeres beszámoló a sajtóban egy tárgykörről)"

Forrás: https://meszotar.hu/keres-kr%C3%B3nika

Korábbi könyvbemutatóink:

            http://monoldal.blogspot.com/2021/03/konyvbemutato-3-forster-aurel-                anekdotak.html


Tóth Gábor 2021. augusztus

Észrevételeket szívesen fogadok!

    (Ugyanitt jó állapotú időgépet vásárolnék. . .)


A Monoldal fő támogatója a 2021-ben 35 esztendős Tóth Karosszéria Monor

https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts







 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nazarénusok Monoron

  A Monoldalon az új anyagok közreadásánál ritkán sikerül pontos évfordulóhoz alakítani a "műsorrendet", néha még az évszak is elc...

Népszerű bejegyzések