2021. október 27., szerda

Kis-tó, kis murmuráció. . . (2017-2021.)

A korábbi, facebook jegyzetként megjelent írásom felújítása.

Ismét egy nem mindennapi jelenségről tudunk beszámolni, ami még nem igazi helytörténet, de ha szerencsétek van ma napnyugtakor részesei lehettek a történetnek! (2021: már helytörténet :)

A szokásos kistói sétám közben vettem észre valami szokatlant, amihez szükség volt a galambász ősökre és a mindig ég felé néző repülőmániámra is.

A Monorú/Diós berek felett madárraj körözött, elsőként az tűnt fel, hogy a Monoron gyakori házigalambok általában magasabban köröznek, közelebb menve láttam, hogy a repülés módja sem galambra utalt. A sűrű, kicsit pillangószerű szárnycsapások, de már a szárny alakja is elgondolkodtatott -- persze nyáron a cseresznyefa közelében megszokottak ezek a “sötét alakok”, de ilyenkor késő ősszel, tél elején ritka látvány.

-- Sejtik milyen madarak voltak?

Nagyjából 100-150 madár repült kötelékben, úgy 50-60 méter magasan, fáradhatatlanul köröztek, sajnos nem volt nálam fényképezőgép, így a szakértő madarászoknak csak a homályos elbeszélésem jutott, ami alapján elsőre nem zárták ki a fenyőrigó lehetőségét sem. A fenyőrigó és a seregély volt a két esélyes faj, mindkettő mellett és ellen is szólt néhány részlet, de a másnap készített videófelvétel és a fénykép végül döntött.





A videó itt látható:

https://www.facebook.com/monori.kisto/videos/1898705246836264/

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tápió-vidéki Helyi Csoport tagjai megerősítették, hogy seregélyek voltak: https://www.facebook.com/groups/132922473579587/

Köszönjük! :)

A seregélyről bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sereg%C3%A9ly

Két egymást követő nap, napnyugtakor és ugyanott! (Akinek még ismeretlenül hangzik a Monorú/Diós berek, azoknak mondom, hogy a tó Páskom utcai felén található.)

Korábbi írásunk a Monorú/Diós berekről: https://www.facebook.com/notes/monoldal/monor-vizes-%C3%A9l%C5%91helyekkel-kapcsolatos-helyneveir%C5%91l-4/1194929473967829/

Végül illene a címet is megmagyarázni: a murmuration (kis magyarítással murmuráció) egy angol -- de ha jól sejtem latinból eredő -- szakkifejezés, ami különféle állatok, leginkább madarak és halak közös összetett mozgását jelenti. A cél -- általában -- a ragadozók megtévesztése, az egyben mozgó, nagy létszámú rajból nehezebb egy példányt “kiszemelni”, ezért a túlélési esélyek megnőnek. Az általam észlelt murmurációtól sokkal-sokkal nagyobbakat is rögzítettek már, de maga az “elv” ekkorában is működik. Viszont a késői időpont és a madárfaj a legfelkészültebb madarászokat is meglepte.

Kis-tó, kis murmuráció. . .

https://en.wiktionary.org/wiki/murmuration

Sajnos a murmutatio/murmuráció szó teljes magyarosításáról nem hallottam még, de szívesen várom az ötleteket!

Tóth Gábor 2017. december 9.-2021. október

Észrevételeket szívesen fogadok!

    (Ugyanitt jó állapotú időgépet vásárolnék. . .)


A Monoldal fő támogatója a 2021-ben 35 esztendős 

Tóth Karosszéria Monor

https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések