2022. március 29., kedd

Monor környéki helynevek Rideg Sándor regényeiben -- színezzük ki a térkép fehér foltjait (1.) A Tűzpróba című regény helynevei

 Miért csak helynév? 

(Mert a szerkesztőnk térképmániás. . .)

A személyneveket is kigyűjtöttem, de úgy látom, hogy a "beszédes" személynevek korábban sem kedveztek az önéletrajzi ihletésű regények monori népszerűségének. 

Hagyjuk a személyeket és a hozzájuk kapcsolható ideológiát-politikát. . . olvassuk a ma ismert-, felismerhető- vagy a köztudatból már kikopott helyneveket!

De, előtte még ismerjük meg B. Nagy László által készített életrajzból a Tűzpróba című regényt: 

"A meselogika érvényesül a valóságos történetekben, így az író szociográfiai hitelességű, a dokumentum erejével ható falurajzában: a Tűzpróbában (1949) is. 

A főhős hajlíthatatlan gerincével, erkölcsi fölényével kiemelkedik a távlat nélküli szolgaságból: "minden kínban megéreztem a rám eső részt, minden sírásban a magam zokogását hallottam, s ezért lett belőlem ember: szocialista." 

Rideg egy világnézet szociológiai meghatározóit írja le regényében. Életének epizódjaiból építi a Tűzpróbát. 

Épp az önéletrajzi jelleg adja a szociográfia, a néprajzi anyag szubjektív hitelességét. A háttér, a környezetrajz a negyvenes évek komor hangulatú novelláival rokon. 

Az epizódalakok: mindenrendű cselédek, kocsisok, béresek, csikósok, gazdák, intézők. E megkésett könyvet nemcsak valósághitele, a paraszti élet belső ábrázolása, hanem az ésszerű részek ereje, s a történetek művészi megformálása is igen jó falurajzzá teszi."

A fenti szöveg forrása: 

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Spenot-a-magyar-irodalom-tortenete-1/ix-kotet-a-magyar-irodalom-tortenete-19451975-iii-a-proza-9CCD/a-szocialista-mozgalomban-A3DB/a-munkasmozgalom-iroi-es-kronikasai-A47E/rideg-sandor-19031966-A49A/

Rideg Sándor: Tűzpróba

"Nem emlékszem, hogy sodródtunk tíz vármegyén át utunk végcéljához, egy Pest megyei faluvárosba, amely jó tíz évig az otthonunk lett." (Tűzpróba, 2. fejezet, 13. oldal.)

Rideg Sándor helyneveihez talán ez a legjobb bevezető, kicsit homályos, de mi már tudjuk, hogy Törtelről került Monorra, ez nem tíz vármegye távolság, de Monor az biztos, Monor és Gomba közt élt a család, ami akkor Gomba tanyavilága volt: Harcvölgypuszta (Ma egy része Magfalva. . .) (A Harcvölgyben töltött időt én eddig csak szóban hallottam, aki tud rá írásos forrást kérem jelentkezzen!)


Pest megyei faluváros: Monor

Egy fehér lap, amiből lassacskán térkép lesz, nem biztos, hogy méretarányos (biztos, hogy nem), inkább "áttekintő" térkép; első bejegyzésünk a térkép megnevezése: Pest megyei faluváros: Monor

A térkép észak-déli tájolású, a regény(ek) idejében is meglévő utakat, utcákat mai nevén is megjelölöm majd a könnyebb tájékozódás érdekében, lehetséges, hogy később a közbenső utcanév-változásokat is közlöm majd. (A politikai-rendszer és egyéb változások miatt bőven van rá példa.)


Észrevételeket szívesen fogadok!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések