2022. október 26., szerda

Adalékok a monori modellezés történetéhez (3.) Decsi Feri bácsi örökérvényű mondata a Kistónál

 


A helyszín: a monori Kistó. (Aki akarja írja kötőjellel!)

Az esemény: a 8. monori tolóhajó verseny; idén az időjárás nem kedvezett a látogatóknak, de a hajósokat nem különösebben zavarta a reggeli eső és napközben feltámadt szél, nagy kár, hogy a leapadt tóban vitorlás modellel képtelenség volt hajózni: szél volt, víz nem.

Családias létszámmal, szinte kizárólag szakmai érdeklődőkkel zajlott az esemény, az egymás közti tapasztalatcsere így sokkal hatékonyabb, mint a látogatóknak elmondani ugyanazt még egyszer vagy éppen századszor, amit egyébként mindenki szívesen megtesz, ha vannak érdeklődők.

Ezek alapján elmondható, hogy 

2022. szeptember 17. szakmai nap volt!

Egy ilyen szakmai összehajólás' közben Decsi Feri bácsi, aki az eddigi összes Magyarországon szervezett tolóhajó versenyen részt vett, a gőzgéphajtás többszörös díjazottja, egy elgondolkodtató és megfogadnivaló mondattal zárta gőzgépének bemutatóját.


Az előzmény: a korábban tömbből készített (gőz)hengert Feri bácsi egy ideje sárgarézből önti, erre többen reagáltak; tudva, hogy vannak előnyei, de nem bonyolultabb-e a fémöntés, mint a tömbből kialakítás?

Feri bácsi nem sokat gondolkodott a válaszon:

"Úgy halljak meg, hogy nem öntöttem sárgarezet?"

A jelenlévőknek nem kellett tovább magyarázni. . .

A sosem modellező olvasóimnak (Mielőbb pótolni!) :) csak egy kis segítség: a modellezés (minden ága) ekörül a mondat körül forog, ha lehet a legegyszerűbben kell megoldani a tervezést/építést, de ha van egy jobb eredményt kínáló módszer -- vagy annak lehetősége -- akkor azt is ki kell próbálni, még akkor is, ha az bonyolultabb.

Az 1. rész: https://monoldal.blogspot.com/2020/10/adalekok-monori-modellezes-tortenetehez.html

A 2. rész: https://monoldal.blogspot.com/2021/08/adalekok-monori-modellezes-tortenetehez.html

A "Hack": www.facebook.com/notes/monoldal/a-hack/1277955365665239

Keresem Monor és vidéke modellező emlékeit: modell-, tervrajz-, fénykép-, történet-, élmény-, minden érdekel-, ami a modellezéssel kapcsolatos! 

Jelentkezés nálam (Tóth Gábor): toth.m.gabor@gmail.com



Minden észrevételt szívesen fogadok! 

(Ugyanitt jó állapotú időgépet vásárolnék. . .)


Tóth Gábor, 2022. október



A Monoldal fő támogatója a 2022-ben 36 esztendős

 Tóth Karosszéria Monor





https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts






  





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések