2021. március 28., vasárnap

Monor vizes élőhelyekhez kapcsolódó helyneveiről 2. Ma is létező utcaneveink (2016-2021)



Kistói napfelkelte


Az első részben a ma már nem létező utcaneveinket vettük sorba, itt olvasható:

https://www.facebook.com/notes/monoldal/monor-vizes-%C3%A9l%C5%91helyekhez-kapcsol%C3%B3d%C3%B3-helyneveir%C5%91l-1/815398628587584  

Némelyikről már elfeledkeztünk, de pl. a Csatorna utcza hiába változott Dózsa György és Balassi Bálint utcává, a "névadó" vízelvezető árok azóta is ellátja a feladatát. . .

Ma is létező utcaneveink

Forrás utca: az Acsádi úti kereszttől (ereklyés kereszt, lásd Zlinszky Zsolt szakdolgozatát a monori könyvtárban) jobbra a Forrás-dűlőn lehet a Forrás-völgybe jutni. Sajnos a Forrás az 1980-as években elapadt, a vizes élőhely jellege egyre jobban eltűnőben van. A kiszáradás nagyrészt az emberi beavatkozások következménye. Elgondolkodtató, hogy a kiszáradás időszakában egy újonnan épült áruházat és a rendszerváltoztatás után egy utcát is elneveztek róla. (az utcát átnevezték)

Ha valakinek van ötlete, hogy a Forrás-völgy melyik részéről készült a lenti fénykép, kérem ossza meg velünk!




Füzes utca (ma): a Bocskai utca végén található rövid utca, ha volt is itt fűzfa valamikor, sajnos most már egy nincs (2015), talán a régi Füzes utcza (ma Bocskai) emlékére kapta a nevét.

Garam utca: a Garam folyó a Duna mellékfolyója, a trianoni döntésig a forrástól a dunai torkolatáig a Magyar Királyság területén folyt, ma Szlovákiához tartozik a teljes szakasz.

289 km hosszú, vízgyűjtő területe 5465 km², átlag vízhozama 55,2 m³/mp

Az Alacsony-Tátrában ered, a Király-hegyen (Kráľova hoľa) (1948 m). Ezután hosszanti völgyben folyik Besztercebányáig nyugatnak, majd onnan délnek. Lévánál töri át a vulkanikus hegységet és eléri az alföldet. Végül Párkány mellett, Esztergommal szemben ömlik a Dunába. (forrás: wikipédia)

A (még magyar) folyóról itt olvashatsz bővebben: http://www.kislexikon.hu/garam.html

A Garam folyónak Monorral nincs közvetlen kapcsolata, valószínűleg a fájdalmas trianoni döntés okozta területelcsatolás miatt, megemlékezésként kapta nevét a Garam utca.

Gém utca: a törpegém rendszeres fészkelő a Kis-tó nádasában, néha a szürke gém is látható. A Gém utca a Nádas utcához igen közel van, amikor még kiterjed volt a nádas az állomásnál a vasút mellett (kb. 2000-ig), akkor a gémek ott is gyakran megfordulhattak, így témánkhoz közvetlenül kapcsolódik.                                                     Kép: szürke gém



Halas utca: Borzsák Ajtonytól hallottam, hogy a Halas (tó) egy pesti illetőségű kubikus (földmunkás) tulajdona (bérlete?) volt, aki a II. vh. előtt házépítéshez mérte ki az agyagot. Két téglalap alakú meder volt, ma már csak az egyik van meg, a másikat építési törmelékkel és szeméttel töltötték fel a kilencvenes évek végén. . . A monori kataszteri (telekkönyvi) térképen (1881) a Halas már fel volt tüntetve, egy amőba alakú mederként, az említett kubikus ezt újíthatta fel.

                                                                                     A Halas



Kistói út (korábban utca): a felújított Kis-tó és környéke ismert és kedvelt városrésszé vált (lásd fejléc képünk), így talán nem kell magyarázni, honnan kapta a nevét a Kistói utca. Hogy honnan kapta a nevét a Kis-tó az itt olvasható: 

http://monoldal.blogspot.com/2021/03/miert-kis-to-miert-kistoi-csarda.html )  

A vasúton túl (Páskom) még egy ház sem volt még, amikor a kataszteri térképen (1881) már Kistói utcának nevezték a város felőli végét, a vasúton túli utcarész csak helyrajzi számmal szerepel. A Kistó(i) csárda és a szélmalom ekkor még állt! A monori Helytörténeti Kiállításon faliképként őrzött másik monori térképtöredéken néhány esetben a helyrajzi számok mellett az egykori tulajdonosok nevei is olvashatók, köztük üknagyapám -- Nánai Sándor -- Kistói úti telke is szerepel.



 Nádas utca: Monor belterületén (is), több helyen volt nádas, például a Nádas utca vasút felőli oldalán is, de a terület feltöltése és a rendszeres kaszálás miatt gyakorlatilag eltűnt. Ma már csak a Kis-tó-, Halas-, Kenderes-, Maggyárkerti tó, Szúnyog-tó környékén látható kisebb-nagyobb nádas.

Pozsonyi utca: a vizes élőhelyekkel való kapcsolata a földrajzi elhelyezkedéséből és névmagyarázatából ered.   Pozsony a Duna partján fekszik, érdekessége, hogy az egyik -- már elpusztult -- Monor nevű település a környéken volt. (Lásd másik sorozatunk, Monor település nevének eredetéről) Magyar királyi koronázó város is volt, a trianoni békediktátumig magyar város. nevű település a környéken volt. Régen Posonyként említették. “Pos: a víz jelentésű ősi PIS szavunk egyik magánhangzós változata. (A szót pisi” formában ma is használjuk) Az UN: ősi HON, HUN szavunknak “h” nélküli alakja, POS UN valódi jelentése tehát: Víz-hon” -- szóval már maga a Pozsony szó is vizes élőhely!

Rét utca: ma már teljesen másként gondolunk a rét szavunkra, mint mondjuk száz esztendővel ezelőtt. A rét valójában egy évente rendszeresen víz alá kerülő vagy egész évben „tocsogós” legelő, zsombékos. A legeltetés miatt ritkán tudott beerdősödni, de a "fáslegelő" ismert természeti maradvány,  de ez nem azonos a meggondolatlan fásítással, ami pl. a Kistó körül zajlott 2020-ban. A rétek megszűnése miatt visszaszoruló halfajunk a réti csík. Külterületen található, de Monorhoz tartozik a Város-rét, a 24 csatorna (Monori-víz) kiásása után az évenkénti elárasztás elmaradt, mert az addig nagy területen szétfolyó víz már mélyített mederben halad a Duna felé. Manapság csak a tél végi, kora tavaszi időszakban áll rajta “gumicsizmányi” víz, ahogy a lenti kép is mutatja. 

                                             Város-réti látkép Monortól Nyáregyháza felé




A Kis-tó kotrásánál megmentett, kifejlett, ivarérett réti csíkok (csíkhalak) egyike (Ménúrfiak, Tóth Gábor):



Tó utca: érdekes névadás, mert ez a tóként talán sohasem említett Halas előtti utca, elszomorí, hogy ma már csak az egyik meder létezik. (Bővebben a Halas utca címszónál!) Az egykori “biojátszóterek” horgász-, fürdő- és lóúsztató helyek nem csak nálunk jártak így pl. Vecsésen is feltöltötték a szintén utcában lévő Lanyi- tónak nevezett hatalmas medret, miközben a térképen még évekig hatalmas tórendszert jelöltek. . . de mesélhetnénk a Pilisi vasútállomáshoz közel lévő, utca hosszúságú, tiszta vizű gödörről, ahol most házak állnak. 

Nem földtörténeti korokban mérhető időről, hanem a minket megelőző egy-két nemzedék emlékezetében élesen élő emlékekről van szó!


A felhasznált adatok-, térképek-, képek forrásai-, ajánlott irodalom:

-Borzsák Ajtony személyes adatközlése

-Borzsák Endre: Juhászok, betyárok, garabonciások (a monori könyvtárból kölcsönözhető)

-Halász János Monor és vidékében megjelent írása: “A földrajzi nevek eredete és jelentése IX. rész, a Kárpát-medence település-nevei” 1998. augusztus 5. VI. évf. 31. szám. (Halász János helyi folyóiratokban megjelent írásainak gyűjteménye tőlem kölcsönözhető!)

-SRY-Surman Zsolt fényképtára

-Térkép: http://mapire.eu/hu/map/cadastral/?...

-A másik térképtöredék a monori Helytörténeti Kiállítóterem állandó kiállításán látható

-A monori Ménúrfiak gyűjteménye: www.menurfiak.gportal.hu

-A monori Kis-tó facebook oldal: https://www.facebook.com/monori.kis...

-A Vecsési Kisokosban megjelent térkép a Lanyi-tóról

-http://www.a-vecses.hu/index.php/az-agyaggodortol-a-lanyi-toig-%E2%80%93-i-resz.html

A monori utcaneveket más szempontból vizsgálva többen is foglalkoztak ezzel a kimeríthetetlen témával: Bernula Béla Péter, Burján István, Németh László, Oberst Marietta, Varga Jenő, Vitálisné dr. Zilahy Lídia, (bocsánat, ha valakit kihagytam, a könyvtárban kutatható írásaik vannak)


Észrevételeket szívesen fogadok!

Fő támogatónk a 2021-ben 35 esztendős Tóth Karosszéria Monor



https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts

Tóth Gábor, Monor 2015-2016-2021 március 27.

 

A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések