2021. szeptember 10., péntek

Terítéken a hiányos tudásunk -- phasianus, fáczán, fácán. . .

 Mai megjelenésünk Dr. Halász Orbán monori vadászbeszámolóján alapul, azt olvasva érdekes megállapítást teszünk a második részben, aki olvasta az első részt görgessen!


A fenti kép forrása: 

https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-phacol



1.

Aki ismer tudja, hogy nem vagyok a vadászat híve, de a felmérés utáni vadgazdálkodásra -- ami jelenthet kilövést is -- szükség van. Mai írásunk azért készült, mert a vadászzsákmányok alapján értesülhetünk a kor vadállományáról, ez elgondolkodtató, de így van. . . 

A vadterítéken szereplő állatok nagy része ma már védett!!! 


Mondhatnák, hogy milyen barbár vérengzések voltak a természetvédelmi törekvések előtt, de azért azon is gondolkodjunk el, hogy a vadász beszámoló óta az összes, városok közti utat leaszfaltozták, hozzá építettek még 6 autópályát, felépült ezernyi aszfaltos parkoló, mesterséges csatornarendszerekkel szárították ki a vizes élőhelyeket, sok erdőt kivágtak, sokszor "iparifát" ültettek oda ahol előzőleg nem volt és sorolhatnánk. . . ezek mind természetes élőhelyeket szüntettek meg, a védett állatok élőhelyeit is.


A fenti kép forrása: ADT, Vadász-Lap 1883. május 5. (166.oldal)



Ki vett észre egy szokatlan dolgot a felsorolásban?

Segítek: hiányt!

Amíg gondolkodnak: a listán szereplő galamb, kacsa, gém, csér, varjú, bagoly, vércse, sólyom több féle lehet. (hazánkban is)

De, mi hiányzik a listáról?

Hamarosan megtudhatják!

A vadterítékről: http://hazaivadasz.hu/2014/11/02/teriteken-a-teritek/




2.

Kíváncsi lennék hányan jöttek rá, hogy a fácán hiányzik a vadterítékről!

-- Pont a fácán?

-- A vadászat egyik jelképállata?

Talán érthetőbb, ha megnézzük mit (nem) tudunk a fácánról:

Elsőként nézzük mit mond gyakori forrásunk a Czuczor-Fogarasi szótár


 "FÁCZÁN, (latinul phasianus, németül Fasan, lengyelül fazyan, csehül bazant stb., némelyek szerént Phasis folyamtól Kolchisban vette a nevét, honnan először az Argonauták hozták Európába); fn. tt. fáczán-t, tb. ~ok. A vadtyúkok egyik faja, meztelen lábakkal, hosszú farkkal, s fülei mellől kinőtt tollbokrétával, bóbitával. Híme v. kakasa kitünőleg szép tollakkal ékeskedik. Arany, ezüst fáczán. Kevély, örvös fáczán. Öszvetételekben: Fáczánhús, fáczántoll, fáczánmadár.

Állattudományi ujabb nyelven: bóbitár."


A fenti szöveg forrása: https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-szotara-czuczorfogarasi-55BEC/f-5D3CF/faczan-5D40A/

Megtudhattuk, hogy mi magyarok "és a környező országok" is a módosított latin nevet vették át.

Már a szótár is kiemeli, hogy nem őshonos Európában, persze az Argonauták is hozhatták, bár az útvonalukat ismerve, nem ez volt a legnagyobb "bajuk".

A fácán helyett a bóbitár nevet én még nem hallottam, úgy tűnik a közbeszéd nem vette át, nem terjedt el.

Nézzük mit mond a vadász szakma:

Származása

"A fácán eredeti hazája a Kaszpi-tenger környéke és Nyugat-Ázsia volt, de már emberemlékezet óta meghonosították Európában. A Kolchiszban lévő Phasis városból először Görögországba s innen fokozatosan egész Dél-Európába jutott el. Ma Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Oroszország déli részén közönségesnek mondható, míg Olaszországban már ritkább. Spanyolországban igen ritka és Görögországban, ahol egykor olyan gyakori volt, most a kipusztulás fenyegeti."

"A fácán Magyarországon tudvalevően nem ősi, hanem betelepített madár, de meghonosodásának időpontja ismeretlen. Egyik legkorábbi madártani forrásunk, Bél Mátyás 1735-ből származó híradása szerint, akkoriban már teljesen meghonosodott nálunk, tehát már jóval korábban történt a betelepítés."

Életmódja:
"Az összefüggő nagy erdőségeket valamennyi nemes fácán kerüli, de annál jobban szeretik a sűrű, bozótos ligeteket, különösen ha azokat termékeny mezők, rétek veszik körül és ott vizet is bőven találnak. Csakis az erdős vagy legalább is bokros vidéken érzik magukat otthonosan, ahol elegendő búvóhelyet találhatnak. Fenyvesekbe nem szívesen mennek. A gabonaföldeket nem igénylik ugyan feltétlenül, de mégis igen szeretik őket. A fácánok állandó madarak; az egyszer kiválasztott területet nem hagyják el."

Vadászata:
"A hagyományos hajtóvadászatok – U hajtás, ráhajtás - mellett különös élményt jelentenek a kutyás keresővadászatok."

Vadászati idény:

"Fácánkereső vadászat: október 1. - február 28.
Fácánhajtás: november 1. - január 31."

A fenti szövegek forrása: https://www.vadaszmester.hu/index.php/egyeb/mire-vadaszunk/107-mire-vadunk-ceresztben-a-fn


A fentieket olvasva azt gondolhatjuk, hogy a fácán már Dr. Halász Orbán vadászati beszámolója idejében (1881-1882.) is jelen volt Monoron, de valamiért nem lőtték.

A harmadik részből valószínűleg kiderül, hogy miért nem lőtték a fácánt.

Tóth Gábor 2021. szeptember

Észrevételeket szívesen fogadok!

    (Ugyanitt jó állapotú időgépet vásárolnék. . .)


A Monoldal fő támogatója a 2021-ben 35 esztendős Tóth Karosszéria Monor

https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nazarénusok Monoron

  A Monoldalon az új anyagok közreadásánál ritkán sikerül pontos évfordulóhoz alakítani a "műsorrendet", néha még az évszak is elc...

Népszerű bejegyzések