2021. október 22., péntek

Toronyiránt: a monori “Torony tér”

 A korábbi, facebook jegyzetként megjelent írásom felújítása

Épp elég időm volt megfigyelni a most következő érdekességet, de valahogy mindig félretettem, nem mintha nem lenne most is félszáznál több félkész írásom. . . Monoron van egy kereszteződés -- jobbkéz-szabállyal! -- ahonnan három tornyot is megfigyelhet, aki nyitott szemmel jár, ami ugye nem kis dolog; a címünkben és fejlécképünkben is utalunk a régen mindennaposnak számító “toronyiránt” való tájékozódásra/közlekedésre, ennek különösen az Alföldön volt szerepe. Ráadásul a három toronyból kettő Monor fő jelképévé vált, a www.monor.hu fejlécképén- és Monor várossá avatására kiadott album borítóján is szerepel http://www.monor.hu/kiadvany/30ev/

(A címlapképünkön a monori református templom látható, de nem a megszokott nézetből, hanem nagyjából hat kilométer távolságból Nyáregyháza felől!)

A két templom valószínűleg a vallást finoman szólva is mellőző szocializmus ideje alatt lett “fehér” (református) és “sárga” (katolikus), de nem lepődnék meg, ha a frissen beköltözők az evangélikus templomot a “a valami várféle” kategóriába sorolnák. . . ami egyébként részben igaz is, mert az elbeszélések szerint a wittenbergi vártemplom ihlette. Sajnos az evangélikus templom mellé épített új, magas épület miatt az már nem lesz “Torony tér”.

(Ha rajtam múlna, akkor ez így nézne ki: a meglévő, sarokra vagy saroktelekre épített házakat mindenki használja amíg jólesik, egészséggel még 100 évig. De, ha lebontásra kerülnek, akkor ne lehessen a helyére új épületet építeni, hanem nyílt vagy kerített parkként működhessen tovább. . . Ettől egyszerűbb beadványom is elvérzett már, pedig az még az erőteljesen nyomuló lakásépítéseknek sem ártott volna.)

A google által tárolt képeknek köszönhetően az evangélikus templom is szerepel a lenti térképen (bal felső sarok), ami a református és katolikus templomok mögött van, csak nem látni! Középen, balról a katolikus és református templom, jobbra fent a víztorony, alul középen a “Torony tér” (Dugonics-Batthyány kereszteződése) természetesen ezeket a képeket és jeleket mi tettük a térképre.



A “Torony tér”







A három templomról az egyházak oldalain olvashatnak:

http://www.monornt.reformatus.hu/

http://monor.vaciegyhazmegye.hu/


https://monor.lutheran.hu/



Aki ismer tudja, hogy van pár dolog amit nagyon utálok, ebből egyik az oszloperdő, a másik a légvezeték, hát itt most van belőle. . . de,

próbáljunk a vezetékek mögé látni: elöl a református- mögötte a katolikus templom, a Dugonics-Batthyány kereszteződéstől fényképezve.

Külön érdekesség, a víztorony (a harmadik torony) elhelyezkedése, szerintem sokakat meglep, ekkora törés van a József Atilla utcában (gombai út), a Kossuth Lajos utcában is van egy enyhe törés és az ezekbe torkolló utcák sem derékszögűek. Ezért talán meglepő, hogy a Katona József utcán és a folytatásán, a Dugonics utca végén is láthatjuk a víztornyot -- miközben “az nem is ott van”. . .


Légvezetékből itt sincs hiány. . . a víztorony a Dugonics-Batthyány sarokról fényképezve.




A monori víztorony a magyarországi víztornyok gyűjteményébe is belekerült:

https://viztorony.hu/h/pest/monor.html

Sajnos a víztorony építéséről semmit sem találtam, de a családi emlékezet szerint az ács nagyapám dolgozott a tetőszerkezetén. Ha valakinek pontos értesülései vannak a víztorony építéséről, kérjük jelentkezzen!

És ha már “toronyiránt” a monori katolikus templom nagyjából hat kilométer távolságból, de nem a megszokott nézetből, hanem Nyáregyháza felől!



Észrevételeket szívesen fogadok!

(Ugyanitt jó állapotú időgépet vásárolnék. . .)

A Monoldal fő támogatója a 2016-ban 30 esztendős Tóth Karosszéria Monor

Ahogy az elején is említettük a “Torony téren” jobbkéz-szabály van érvényben! :)

https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts

2020. április-2021 október 22. Tóth Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések