2024. február 18., vasárnap

A monori modellezés kiemelkedő alakjai: "A Hack”

 


 


Hack József

Kamasz koromban a modellező oktatóim nagy tisztelettel és csodálattal meséltek egykori mesterükről és a történeteiről; mindig segítőkész volt és a humor sem állt tőle távol, amit a következő idézet is bizonyít.

“A monori MHSZ modellező klubja egy budapesti raktárból kapta az alapanyagokat, az éppen ráérő tagok tömegközlekedéssel oldották meg a szállítást. Az átvett anyagokat „A Hack” a buszon szándékosan mindenféle csomagolás nélkül, csupaszon vitte -- a többi utazó nagy ámulatára -- ugyanis az apró, mokány ember ölbe fogta a méteres fa „husángokat”, mint tornász egyébként elbírta volna a félmázsás keményfát is, de ez a balsafa csomag talán pár kiló volt. . . :)”

Az ehhez hasonló történetek olyan élményt adtak számomra, hogy a szekrényben talált fényképekkel összefűzve, úgy éreztem személyesen is ismerem, de ekkor már elkerült Monorról -- nem tudtuk hová költözött.


 „A Hack” többféle modellező és makettező kategóriát gyakorolt és oktatott: A/1 és A/2 szabadonrepülő vitorlázó, körrepülő (lenti kép), önjáró vitorláshajó (lenti kép), élethű vitorlás makett.

„A Hack” Monoron kívül a mendei modellezőket is ellátta tanácsokkal a mendei modellezők később országos versenyeken rendszeresen jó eredményeket értek el, de pl. co2 motoros kategóriában Európa Bajnok volt Kanyik József mendei csapattag, a mendei modellezők napjainkban is eredményesek, elsősorban az antik (SAM) szakágban. 

Csévharaszton és Vecsésen már a „A Hack” tanítványok tartottak szakkört, kiemelném közülük Tippai Lászlót.

Monoron is „A Hack” tanítványok folytatták a szakkörvezetést, kezdetben Benkó Gyula majd a Sléder István-Rózsa Imre páros, sajnos akkoriban az MHSZ megszűnésével a modellezés is nehéz helyzetbe került.





Kb. 1971.




















1959


A hazai szaksajtóban két hírt találtam „A Hack”-ról, az egyik egy ifjúsági A/1-es szabadonrepülő vitorlázó verseny beszámolója, ahol 76 indulóból 5. helyezést ért el, érdemes megjegyezni, hogy az előtte végzők közt olvashatjuk pl.  ifj. Benedek György nevét, aki a magyar modellezés egyik legnagyobb alakjának fia. Az újságcikkben kiemelik,  a csepeli csapat („A Hack” ott kezdett modellezni) balszerencséjét:


"A csepeli úttörőház modellezői balszerencsével küzdöttek. A szépen megépített gépeiket leáramlásba húzták."

(A leáramlás (nem látható) függőleges irányú hideg áramlás, a vitorlázógépek réme; ellentéte a meleg feláramlás (termik) ami által emelkedni is tudnak. Termik nélkül csak folyamatos magasságvesztés mellett siklanak.) (T.G.)

A fenti idézet forrása: 

https://adt.arcanum.com/hu/view/Modellezes_1959/?query=hack&pg=132&layout=s

(A megnyitáshoz ADT előfizetés szükséges)



1982

 


Itt olvasható az 1981-es magyar F1A ranglista, köztük a Monort képviselő Hack József is szerepel, akkor ez volt a legnépesebb modellező kategória, ezért a középmezőnyben végezni kiváló eredménynek számított, sőt ha azt is hozzászámítjuk, hogy a hat versenyből csak kettőn vett részt, és így érte el ezt az eredményt, akkor valószínűsíthető, hogy dobogós is lehetett volna. (Az első 10 helyezett max. 1 versenyt hagyott ki!)

A fenti szöveg forrása: https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/Modellezes_1982/?query=hack%20J%C3%B3zsef%20Monor&pg=18&layout=s

(A megnyitáshoz ADT előfizetés szükséges)


Amikor néhány éve a lappangó modellező előtört belőlem, első dolgom volt, hogy igyekeztem megtalálni „ A Hackot”, a monori MHSZ modellező szakkör elindítóját és vezetőjét, a mendei modellezők segítőjét. A régi modellezőket is kikérdeztem, 40 év után is szép emlékeik voltak róla, mindenki csak jó dolgokat mesélt.

Szerették, Monor szegényebb lett nélküle.

„A Hack” utáni kutatásom sajnos eredménytelen volt, nem sikerült a nyomára jutnom.

Nemrég egy távoli családtagtól érkezett a hír: „A Hack” meghalt. :(

 

A temetés után a feleségétől és a lányától hallottam, hogy amikor a tragédia történt, ült a kisszékén és faragott -- mint oly gyakran -- történelmi hajómodelleket és a apró állat szobrocskákat.

„A Hack” élete végéig kortársunk volt és alkotott, de mivel később nem volt tagja semmilyen egyesületnek, ezért sajnos csak a családja ismerte a munkáit.

Kimondhatatlan fájdalmat érzek, hogy életében nem sikerült őt megtalálni!

Nyugodjék békében!




2016


Surman Zsolt 2016-ban egy kezdő siklómodellt tervezett Hack József  emlékére, 

a HA-CKJ-t, azóta már létezik a HA-CKJ 600 is, megnövelt fesztávval és több módosítással.


















Én a címlapképen is látható hajómodellhez hasonló modellt építem már egy ideje, a Csibor hajótestre alkalmazva, talán nem meglepő, hogy egyszerűen HAJÓ lesz a neve!



Felhívás minden Monor és vidékén élőhöz!

Szeretnénk a környék modellező emlékeit összegyűjteni,

ezért minden történet, fénykép, tervrajz vagy akár modell nagyon fontos lenne számunkra! (repülő, autó, hajó, gép, épület illetve modell-makett)

Jelentkezés emilben: toth.m.gabor@gmail.com



Monor, 2024.

Tóth Gábor/VITÉZ KASZALA KÁROLY MODELLEZŐ KÖR



Észrevételeket szívesen fogadok!

(Ugyanitt jó állapotú időgépet vásárolnék. . . :)


A Monoldal és az I. Monori Teremrepítés fő támogatója 

a 2024-ben 38 esztendős 

Tóth Karosszéria Monor 













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések