2021. október 9., szombat

Ha koppan az ásód (1990-2021) dr. Halász János emlékére


 

„Ha akad vagy koppan az ásód, ne lökd meg! Nézd meg mi az! Hiszen a homok magában nem koppan.”


Hívta fel a figyelmünket dr. Halász János 1990-ben,[1] és mondott még sok mindent, amit meg kellett volna fogadnunk, de kevesen tettük. . . keveset tettünk.

Figur Károly monori bádogosmester megfogadta "Peca bácsi" tanácsát -- koppant az ásó, nem ásott tovább -- szőlőtelepítés közben két emberi koponyatető töredéket és egy őskori cserépdarabot talált.

Nekem szólt Károlybá’ a leletről, én értesítettem a régészeket, akik nemsokára Monorra jöttek helyszíni szemlére: a talajon látszott, hogy több alkalommal modern kori bolygatás érte, de a régészek azt mondták, hogy leletek ígéretesek, ezért egy-két héten belül visszajönnek és nyitnak egy kutatóárkot.

Eljött az izgatottan várt nap.

Három régész kezdett munkába: Patay Róbert, Jászberényi Mónika és Mészáros Máté. A csapatot erősítette Patay Robi két lánya is.

 Rászántam a délelőttöt, régen vártam egy hasonló lehetőségre -- én is segítettem ásni.

Sajnos a korábban megtalált leletek körül semmit sem találtunk, illetve sok mindent, de azok már nem estek a régészet korába: szögek, konzervdoboz maradványok, 19-20-századi cserépdarabok, egy cseréppipa töredék. . .  megtaláltuk az 1976-ban elásott kutya csontjait is.

(A régészet az 1711 előtti leletekkel foglalkozik a későbbiek a néprajz tárgykörébe tartoznak; az arra érdemes néprajzi töredékek a monori Helytörténeti Kiállítás raktárába kerülnek.)

Kicsit lelombozva vártuk a GPS-koordinátákat felmérő régész kollégát Rupnik Lászlót -- aki útlezárás miatt késett -- közben folytattuk a beszélgetést, miközben a korábban megtalált leletektől legtávolabb eső sarkot ásóval kicsit megfaragtam még, hogy jobban mutasson a fényképeken a kutatóárok. Odajött Dorka, Robi lánya, és kérdezte, hogy mi az ott a sarokban?

Tetőcserép, válaszoltam letörten. Erre ő kézzel elkezdte letisztogatni és mindannyiunk meglepetésére nem tetőcserép volt, hanem egy kisméretű cserépedény oldala. . . Hihetetlen! Robiék fellelkesülve elkezdték tovább tisztogatni, bontani, kiderült, hogy egy teljesen épp, hiánytalan cserépedény, ilyeneket tettek a szarmaták az elhunyt fejéhez vagy a lábához. Ez az edény a lábnál volt, a koponya töredezett, a törzs szinte teljesen hiányzott, lentebb a lábfejből maradt valamicske. Egy szarmata sírt sikerült feltárni, a cserépedény és a megmaradt csontok egy része „in situ”[2] helyzetben volt.





Balról jobbra: Tóth Gábor gondterhelten elmélkedő szerkesztőnk, munkában Mészáros Máté régész, előtérben az arányos alakú edény lelet, fotó: Jászberényi Mónika (FMC)


Nagyon bolygatott volt a terület, ki tudja később mit ad még… 

A tervezett munka nem ért véget, hanem még túlóráztak is a régészek; a leletek feldolgozása folyamatban van, ha egyéb részletet megtudok, akkor arról is beszámolok majd.

A monori kutatóárok története véleményem szerint a közösségi régészet egyik kiindulópontja, aminek első lépése pl. földmunka közben felismerni a helyzetet, értesíteni az illetékeseket; egyre többet tudhatunk meg arról, hogy mivel segíthetjük a régészek munkáját -- ők a mi múltunkat védik.

A közösségi régészet oldala: http://www.kozossegiregeszet.hu/

Köszönöm, hogy ott lehettem a kutatóárok megnyitásán!


Dr. Halász János "mint minden monori tanára" nem először -- és nem utoljára -- szerepel a Monoldal írásaiban, korábban a "vadkörtefájáról" írtunk: 

https://monoldal.blogspot.com/2021/03/halasz-janos-vadkortefaja-2016-2021.html

Az MBK 2021-es naptárában október hónapban dr. Halász János munkásságáról olvashatnak.

 

 

Tóth Gábor 2021. október 8.



[1] Pest Megyei Hírlap/Monori Hírlap a Pest Megyei Hírlap különkiadása, 1990. április 24.: dr. Halász János 

(dr. Halász János helyi folyóiratokban megjelent írásainak gyűjteménye-, a hagyatékának a témához kapcsolódó része a monori helytörténeti gyűjteményben található -- Marunák Ferenc rendszerezésének köszönhetően)

 

[2]https://lexiq.hu/in-situ



Minden észrevételt szívesen fogadok! 

(Ugyanitt jó állapotú időgépet vásárolnék. . .)


Tóth Gábor, 2021. szeptember

A Monoldal fő támogatója a 2021-ben 35 esztendős Tóth Karosszéria Monor

https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts



 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések