2020. november 13., péntek

Vasreszelék -- ma 5 esztendős a Monoldal blog

 


A fenti kép forrása: https://tudasbazis.sulinet.hu/HU/termeszettudomanyok/termeszetismeret/ember-a-termeszetben-6-osztaly/kolcsonhatas-valtozas/magnesesseg


Mielőtt többen felkiáltanak, hogy a szerkesztő úr végre a szakmájához közelítő témát választott, gyorsan elmondom, hogy nem, nem vasiparról lesz szó.

Mai, ünnepi kiadásunk az elmúlt 5 esztendő vasreszelék -- ha úgy tetszik: vaspor -- szórásáról szól. 

-- Megpróbálom elképzelni, hogy kinek mi jutott erről eszébe.

-- Azt hiszem, hogy az olvasóim többsége további magyarázatot vár.

Kezdésnek egy kis fizika: általános iskolai tanulmányaiból szerintem szinte mindenki emlékszik a mágnes kísérletekre, amihez túl sok eszköz nem szükséges: mágnes és vasreszelék, vagy vaspor.

-- Hogy kapcsolódik a Monoldal blog a mágneshez és a vasporhoz?

-- Nagyon egyszerűen, még ha elsőre nem is mindenki fedezte fel a kapcsolatot.

A Monoldal blog 5 esztendővel ezelőtt a jelmondatának megfelelő munkába kezdett

-- ami a saját hiányérzetem kielégítésén alapult, aztán arra gondoltam, hogy miért ne olvashassa az összegyűjtött anyagot más is -- „Helytörténeti érdekességek, egy oldalon, de nem egyoldalúan” így szólt kezdetben, amiből az első fájdalmas megemlékezés közzététele előtt kihagytam az „érdekességek” szót, azóta: 

„Helytörténet egy oldalon, de nem oldalúan”. 

Nem mellesleg a két helyen összesen: a facebook-on és blogspot-on, nagyjából elértük a 100. bejegyzést -- ha épp nem túl is haladtuk.

Azt gondolom, hogy a jelmondatunkhoz ezidáig hűek maradtunk és ez nem fog változni -- jah igen: maradtunk -- többen kérdezték, hogy miért használok többesszámot az írásaimban?  A válasz egyszerű: a Monoldal blog anyagainak felkutatásával és szerkesztésével több ember munkáját végzem. 

Visszatérve a mágneshez, 

a Monoldal blog egyfajta mágnes, van akit vonz, van akit nem, de közben nagyon jól kirajzolja az egyébként nem látható monori „erőteret”, ami a blog olvasói számával, a facebook-on a lájkokkal-, megosztásokkal- és azok hiányával mérhető. 

(Szívesen beszámolnék egyéb megjelenésről is, de az eltelt 5 esztendő alatt mindössze egyszer jelent meg a nevünk nyomtatásban, akkor is hibásan, de például a monori Kis-tó facebook oldal is hasonló eset, ki érti ezt? Talán a szerkesztővel van baj? Melyikkel?)

-- Mérhető? 

-- Igen! 

Sajnos azt kell mondjam, hogy nem minden esetben tetszik a mérés eredménye; minden újonnan közzétett írásom egyben társadalmi felmérés is. . . 

Így tudok például arról beszámolni, hogy a legutolsó írásom, ami már címében Monor és Gomba települést is megjeleníti, a gombaiakból elképzelhetetlen számú pozitív reakciót (de utálok, külföldi- és szakkifejezéseket használni) váltott ki, egyszerűen elsöpörte a monori érdeklődést, ami a lélekszám ismeretében szégyen a monoriakra nézve. 

-- Lélekszám vagy darabszám?

-- Ki a monori? 

-- Ezekre a kérdésekre, ne én válaszoljak, de úgy tűnik Monorra tényleg csak aludni jönnek az emberek.

 Mindegy, mi álompor helyett továbbra is vasport szórunk. . .


Az olvasóimnak köszönöm az eddig együtt töltött időt, tartsanak továbbra is a Monoldallal, jelenleg meghatározhatatlan idejű szünet után folytatjuk, 

jó egészséget kívánok mindenkinek!

(A facebook jegyzet alkalmazás megszűnése alaposan belerondított az ünneplésbe, komoly szerkesztési gondokat okozott és rengeteg időt elvett az új anyagok közzétételétől, ráadásul a meglévő írásokból kihagy képet, ezt-azt. . .)


Tóth Gábor, 2020. november 13.


Észrevételeket szívesen fogadok! 
A Monoldal fő támogatója a 2016-ban 30 esztendős Tóth Karosszéria Monor






 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések