2021. március 25., csütörtök

Miért Kis-tó? Miért Kistó(i) csárda?

 Minden kép kattintással nagyítható!

Évtizedek óta gondolkodom a címben feltett kérdéseken.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látom, hogy az ehhez hasonló kérdéseimmel -- ezek eredményesnek mondható kutatásával -- kis híján magamra maradtam.

Néhány kedves és hűséges olvasómat talán érdekelheti a válasz a kérdésekre.

Kis-tó

-- Szóval valamihez képest kicsi?

-- A névadás idején többszöröse lehetett a tó medre a mainak. (pontos dátum nincs. . .)

(A földrajzi magasságokat is mutató térkép kirajzolja az egykori medret, amit nagyon leegyszerűsítve úgy fogalmazhatunk meg, hogy ahol mélyebb a terület, mint a közvetlen környezet, ott a tó medre, ezért "tudománytalan" a sokszor hallható: "a Kis-tó kiért a négyesig" mondat.)  A címlapképünkön is láthatják: a kistói szélmalom egy hosszúkás, a térszintből kiemelkedő területen áll (monorú!), ezen a Kis-tó medre nem érhetett túl. (A jelenleg elérhető térképek idejéről beszélek, nem az ősóceánról, de még csak a mai Monor dél-délnyugati határát nyaldosó Ősduna árteréről sem, amiről 2005-ben írtam, és a mai napig vállalom: https://monor.hu/uploads/files/strazsa/2005/2005_07.pdf 4. oldal.)

A kistói szélmalomdomb (is) az Ősduna medréből kifújt finom homokból áll, a hosszúkás elrendeződést a gyakori, felénk általánosnak mondható északnyugati szélirány okozta.

-- Egy másik tóhoz képest kicsi?

-- Melyik másikhoz?

-- Nincs másik (Itt vitatkoznék magammal: a Halas egyik medre-, Maggyárkerti- tó-, Szúnyogos-tó-, Bárány-tó- úgy-ahogy, megvan még. . . de ezek kisebbek még a mai Kis-tó medertől is.

Lásd a Száraz tónak nedves partján című korábbi írásom: https://www.facebook.com/notes/3141446212631309/

 -- Manapság látjuk, hogy mihez képest lehetett kicsi?

-- Nem.

-- Vagy a környékbeli tavakhoz viszonyítva pl. a Gombai-tóhoz képest?

-- A Kis-tó és a Gombai-tó nem voltak kortársak a névadás idején, a Gombai-tó még nem is létezett, amikor a Kis-tó medre már a szűkülés felé tartott.

-- Kis-tó: a tulajdonos neve után?

-- Nem.

-- Mivel a Kis-tó a monori közlegelőn (páskomon, pascum) volt (Az utolsó, eredeti élőhelyhez leginkább hasonlító, szabad területeit meggondolatlanul most fásították.) így nem lehetett Kis nevű tulajdonosa. (Esetleg bérlője lehetett volna, de erről sincs feljegyzés.)

Oberst Marietta Monor helynevei című szakdolgozatában is elgondolkodik a Kis-tó néveredetéről: "Mindig ez volt a neve, pedig csak napjainkban ilyen kicsi." (39. oldal teteje)

-- A megoldást az emberemlékezet előtti múltban kell keresünk, ebben egyedül a térképek nyújtanak segítséget.

Lássuk!

-- Az első katonai felmérés Monor belterületén egy „névtelen” tavat ábrázol, amiről sokan azt hiszik, hogy az a Kis-tó, esetleg a Kenderes.


-- Nem, az a „névtelen” tó a mostani Dózsa György-Kiss Ernő-Petőfi utcák határolta részen volt!

Térkép egy korábbi írásomból, ami az első katonai felmérés alapján készült:


Az I. katonai felmérés a belterületi "névtelen tóval" és a Kis-tóval: 








(Sajnos a monori Kis-tó tanösvény idevonatkozó táblája rossz irányba viheti az érdeklődőket -- ugyanis a szóban forgó tábláról gyakorlatilag lemaradt a Kis-tó, az előbb említett belterületi tó került a középpontba, ami komoly félreértésre adhat okot -- a tanösvény tábláinak felújításakor ez a hiba is benne maradt (2020) sok egyébbel együtt, mivel „reprint” történt a felújítás. . . de, teljesen ez sem igaz, mert új hibák is kerültek bele, 5-6 évente minden írott anyag felülvizsgálatra szorul, még a korábban jónak gondolt/elfogadott is, és hát ez a tanösvény akkor is legfeljebb csak elfogadható volt. Talán nem nagy elvárás, de a Kis-tó tanösvény legalább a tó dolgaiban legyen pontos és részletes, a többi tábla csak „töltelék”)












-- Az I-III. katonai felmérések készítése idején a Kis-tó egészen kívül esett a „városmagon, a monorún” (A városmag természetesen később sem került odébb, de a város végül körbefogta a tavat. . .) 

Lásd korábbi írásunk, ha ismeretlen számodra a monorú szó: A monorú, monor szavak gyakorlati alkalmazása: https://www.facebook.com/notes/344997520165592/

 "Kistó volt a város szélén körbe fogták már a végén. . ." 

olvasható a mondókámban: Mire gondolt a költő 2. (Kistó a város szélén című mondókám elemzése) https://www.facebook.com/notes/monoldal/mire-gondolt-a-k%C3%B6lt%C5%91-2-kist%C3%B3-a-v%C3%A1ros-sz%C3%A9l%C3%A9n-c%C3%ADm%C5%B1-mond%C3%B3k%C3%A1m-elemz%C3%A9se/2733560680104693/


Folytatva a gondolatmenetet

 -- A többi ma már nem létező monori, Monor környéki tóhoz képest a Kis-tó valóban kicsi volt.

-- De, akkor melyek voltak a hasonló méretű vagy nagyobb vízfelülettel rendelkező tavaink?

-- A Kenderest már ismerjük, Bogárzó tó sokak emlékeiben még ma is él, de most jön a meglepetés:

"Diversorium toó".

-- Hogy tetszett mondani? :)

-- Az nem titok, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia térképészei németül, latinul és ezek keverésével néha rontott magyar nyelven címkézték a térképeiket.

A fenti térkép forrása:  

https://maps.hungaricana.hu/hu/MegyeiTerkepek/1359/view/?bbox=1942%2C-2938%2C4094%2C-1997


A "Diversorium toó" a fenti képen látható kék giliszta. . .
Kis-tó minden szempontból hiányzik a térképről: helynév és vízrajzi elem, ennek oka lehet, hogy a Kis-tó területe a Közlegelőhöz (Páskom) tartozott, a fenti térkép az egri egyházi tulajdonokat/földeket mutatja.  (Más térképeken is látunk hasonló "kihagyásokat" minden térképnek szabott feladata van, nagy bánatunkra ez legritkábban a vízrajz és domborzat. . .)

-- Mit jelent a „Diversorium”?

-- Latinul elsősorban szállást, ahogy azt lentebb olvashatjuk




 A fenti kép forrása: google


 -- szállás szó rokonértelmű megfelelői: szálláshely, vendégfogadó, csárda

-- Várjunk csak!

-- Diversorium-toó=Csárda tó?

-- És mi lesz a Kistói csárda elnevezéssel, amit a képeslapokon is láthatunk?



A tó „csárdató”, a csárda meg Kistói???

-- Szintén rejtély volt számomra, hogy az ország út (4-es) túloldalán lévő a Kis-tótól több utcányi távolságra lévő csárdát miért nevezik Kistó(i) csárdának. (Az írás végén erre is kapunk egy lehetséges magyarázatot.)

-- A „Kistói” csárda közvetlen közelében elterülő tó a „Diversorium toó” rendszer kb. a transzformátor állomástól, Nyerges hoteltől, a vízművek telephelyén keresztül, a benzinkúton-, autószervizeken át, talán még a Monor Pest felé eső határában álló "nagyáruházig" is elért. Ez az egykor valószínűleg egybefüggő hatalmas terület később több kisebb mederre szűkült, része volt a „Kati-tó”, „Kéri-tó” is, ezeket a későbbi térképekre nem írták rá, a helybeliek emlékezete őrizte meg. A többi apró tó neve sajnos nem maradt fenn. 

Példamutató és elismerésre méltó, a „Diversorium toó” egykori medréhez közel (vagy éppen ott) néhány éve létesített „Nádas-tó”!

-- A Kistói csárda a mostani Kis-tói út sarkán lévő körforgalom után rögtön gyakorlatilag a mai út közepén volt, de akkor az út máshol ment Csév felé. . . pont a terület járhatatlansága miatt. (Az út jobb oldalán, az út és vízmű közötti rész "turján jellegű" terület, egyébként része Monor Város környezetvédelmi felmérésében szereplő "védendő", értéket képviselő élőhelyeknek.) (Van hozzá link!)

Akkor foglaljuk össze: a „Diversorium toó” magyarra fordítva: csárda tó, a közismert képeslapon a "4-es" főút mellett álló csárda „Kistói csárda”, korábban megbeszéltünk, hogy a Kis-tó utcákra van az egykori Kistói csárdától.


 Nem szeretnék ledönteni egy helyi legendát, de a térképen az egykori Kis-tó medrét és a Kistó(i) csárda elhelyezkedését megnézve rájöhetünk, hogy a közismert képeslapon a csárda előtt látható vízfelület az nem a Kis-tó! 


A Kistó(i) csárda a térképen:

A fenti térkép forrása:  

https://maps.hungaricana.hu/hu/MegyeiTerkepek/1356/view/?bbox=6495%2C-7639%2C9539%2C-6309



A fenti térkép forrása: 

https://mapire.eu/hu/map/firstsurvey-hungary/?layers=147&bbox=2162162.457751533%2C5996104.284147681%2C2168224.869557401%2C5998015.2098548105



(Esetleg azt sem zárhatjuk ki, hogy korábban nem a ma Kis-tónak nevezett tavat nevezték Kis-tónak. . .? Mert akkor lehet a csárda mellett a Kis-tó, egyébként önmagában már az érdekes, hogy a Kis-tavat egyértelműen jelölő térképről én nem tudok, a meghatározás mindig közvetett elnevezésekre támaszkodik pl. kistói szélmalom, Kistó(i) csárda, Kistói utca/út, de a térképeken csak jóval később -- a ma ismert meder meder kialakítása után (1975) -- jelent meg a Kis-tó vagy Kistó név.)


Fent: Burján István 1988-ban készített térképe, ami a régi (köztes. . .) utcanevek és rendszerváltoztatás előtti cégek fontos lelőhelye is. Azt meg kell jegyeznem, hogy István a számomra kedvesebb "Kistó" névalakot használta, ami a hivatalos "alakoskodóhoz" képest jóval népiesebb, közelebb áll hozzám.

Az eddig felsorolt adatokból én arra következtetek, hogy a korai térképen szereplő „Diversorium toó” elnevezés a helyiek gyomrát erősen megfeküdte, nem használták, de az is lehetséges, hogy nem ismerték az elnevezést. . . Elképzelhető, hogy ez a szó csak a térképet használók közt volt ismeretes kifejezés. Egy helyi minek használt volna térképet a saját falujához? (legfeljebb tulajdonjog bizonyításhoz) Megint az eddig felsorolt adatokra hivatkozva, én azt gondolom, hogy a Kistó(i) csárdának tulajdonképpen semmi köze a Kis-tóhoz; ez talán egy kis magyarázatot kíván: véleményem szerint a Kistó(i) csárda nem közvetlenül a Kis-tóról kapta a nevét, hanem a Kis-tóról elnevezett utcáról, a Kistói utcáról, ami ma már út, de ez ne zavarjon meg senkit.

Csak egy gondolat: a mai "4-es" főút (tudom átszámozták. . .), mindig is „országút” volt, nagy átmenő forgalommal (korábban volt a közelben egy másik majdnem párhuzamos út is, másik nyomvonalon, de erre most nem térek ki.) az út fáradalmait a csárdákban pihenték ki az utazók. 

Csak érdekességképpen: a Bp-Szolnok vasútvonal megnyitásáig rossz időben napokig tartott a teljes út, a vasútvonalak kiépülése az út menti csárdák egy részének végét is jelentette.

Monor, a gőzmozdony (1.): https://www.facebook.com/notes/monoldal/monor-a-g%C5%91zmozdony-1/2248963008564465/

Szükséges volt a csárdák pontos meghatározása, mert tulajdonképpen ezek voltak a település megállói, ezért a Kistói utca sarkán lévő csárda a Kistó(i) csárda nevet kapta, de nem a tóról, hanem az utcasarokról. . .szerintem.

Kistó-Kistói utca-Kistó(i) csárda.

Egy kis kiegészítés 2023-ban, éppen a réti mészkő monori előfordulását kutattam, amikor valami eszembe jutott: "A monori Kistó elnevezésének problémájáról már korábban írtam (fent), azt és a mai (réti mészkő) témánkat kissé viccesen összekapcsolva született egy új, de lehet, hogy régi helynév: kő(s)-tó! 

Sőt: Kű(s)-tó!"

Ahogy azt már sokszor elmondtam: fontos, hogy engem nem köt semmilyen iskolai és egyéb irányzat, szabadon gondolkodhatok! ;)


Összefoglalás: 

  1. A monori Kis-tó név csak a ma ismert négyzetes medernél olvasható, egyébként csak közvetve tudunk a tóról. (Kistói utca/út, kistói szélmalom, Kistó(i) csárda, Kistói dűlő.)
  2. A Kistó(i) csárda valószínűleg nem közvetlenül a Kis-tóról kapta a nevét, hanem az utcáról, az ismert képeslapon a csárda előtt látható tó az nem a Kis-tó. . .
  3. Azt sem zárnám ki, hogy napjainkban egy másik tavat nevezünk Kis-tónak, mint korábban. . . ezt a lehetőséget a Kistói csárda elnevezése adja.
  4. A Kis-tó a Diversorium tóhoz képest volt kicsi. (Ezzel magyarázva az elnevezést.)
  5. A térképeken (úgy általában) a vizes élőhelyek méretei függnek a felmérés évétől és körülményeitől, ezért akár két egymás mellett lévő térképszelvény is ellentmondhat egymásnak! Talán ez az oka annak is, hogy egy térképen minden tavat nem is tudunk bemutatni. . . további gond, hogy a térképek nem minden esetben mutatnak vízrajzot, mert nem is volt a céljaik közt.




A monori Kis-tó facebook oldal: https://www.facebook.com/monori.kisto




 

A Monoldal korábban megjelent, a monori Kis-tóval foglalkozó írásai (16 db):

https://monoldal.blogspot.com/2022/05/a-monori-kistoval-kapcsolatos.html


Válogatás:

Mire gondolt a költő 1. (A Malmok című mondóka elemzése, benne a kistói szélmalommal): https://www.facebook.com/notes/monoldal/mire-gondolt-a-k%C3%B6lt%C5%91-1/2314759295318169/


Mire gondolt a költő 2. (Kistó a város szélén című mondókám elemzése) https://www.facebook.com/notes/monoldal/mire-gondolt-a-k%C3%B6lt%C5%91-2-kist%C3%B3-a-v%C3%A1ros-sz%C3%A9l%C3%A9n-c%C3%ADm%C5%B1-mond%C3%B3k%C3%A1m-elemz%C3%A9se/2733560680104693/


Monor vizes élőhelyekkel kapcsolatos helyneveiről 4.
Monorú-berek/Diós-berek a Tavasparkban (monori Kis-tó):

Dunai hajók a Kistónál, tolóhajók kicsiben és nagyban: https://www.facebook.com/notes/782514258979786/


A titokzatos Kistói madárraj (murmuráció): https://www.facebook.com/notes/392593441742074/


45 éves a Tavaspark: https://www.facebook.com/notes/294260578199700/


1.      A fokgazdálkodás Monor és vidékén 1.: https://www.facebook.com/notes/monoldal/a-fokgazd%C3%A1lkod%C3%A1s-monor-%C3%A9s-vid%C3%A9k%C3%A9n-11/1206605856133524/


2.      A fokgazdálkodás Monor és vidékén 2.: https://www.facebook.com/notes/monoldal/a-fokgazd%C3%A1lkod%C3%A1s-monor-%C3%A9s-vid%C3%A9k%C3%A9n-12/1208468239280619/


3.      A fokgazdálkodás Monor és vidékén 3.: https://www.facebook.com/notes/monoldal/a-fokgazd%C3%A1lkod%C3%A1s-monor-%C3%A9s-vid%C3%A9k%C3%A9n-13/1213546345439475/


Monor vizes élőhelyekhez kapcsolódó helyneveiről 2.: https://www.facebook.com/notes/monoldal/monor-vizes-%C3%A9l%C5%91helyekhez-kapcsol%C3%B3d%C3%B3-helyneveir%C5%91l-2/819120691548711/

Észrevételeket szívesen fogadok!

A Monoldal fő támogatója a 2021-ben 35 esztendős 

Tóth Karosszéria Monor 

https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts

Tóth Gábor 2021. március 25.

 


 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nazarénusok Monoron

  A Monoldalon az új anyagok közreadásánál ritkán sikerül pontos évfordulóhoz alakítani a "műsorrendet", néha még az évszak is elc...

Népszerű bejegyzések