2021. március 20., szombat

Monor vizes élőhelyekhez kapcsolódó helyneveiről 1. (2014-2021)

 

Fent: monori Kis-tó

A Monoldal első kiadása a nyomtatott ismeretterjesztés egyik fontos eszközére emlékezett; egy könyvsajtóról szólt, ezzel is hangsúlyozva, hogy a “sajtótermékeket” nem helyettesíti a virtuális világ. . . de jóra és jól is használhatjuk. Itt olvasható:

http://monoldal.blogspot.com/2021/03/egy-konyvsajto-tortenete-elso.html

Második kiadásunk egy felhívás volt, ami egy sorozat kezdete is egyben, itt olvasható: 

http://monoldal.blogspot.com/2021/03/ugy-tudjuk-monori-kevesse-ismert-hires.html

Harmadik kiadásunk a Balassa-Balassi utcanév problémájával foglalkozott, itt olvasható: 

  http://monoldal.blogspot.com/2021/03/utcarol-utcara-balassa-vagy-balassi.html

és ahogy ígértem most a Balassi utcán folytatjuk.

Az elolvadt hó és a sok eső kiválóan szemléltette, hogy miről is feledkezünk el néha: a beszélő helyneveinkről, amik az egykori tájhasználatot is jól leírták.

A korai időszakban utcaneveinket a táj-, és épített környezet adottságai ihlették. Pl. Fő utca, Vaspálya utca -- a vasút után, Kistói utca, Vásár utca -- a vásártér után, Iskola utca, később valószínűleg a trianoni békediktátum után elszakított területek tiszteletére: Pozsonyi-, Hernád-, Maros-, Garam (ezek témánkhoz is illeszkednek) A kommunizmus időszakában a rendszer kegyeltjeinek neveit adták, bár Monor lakossága rendszerváltozásig dacolt a hivatalos nevekkel -- néhány esetben a háború előtti utcanév élt a nép ajkán, pl. Kistói-Ságvári, Virág-Vöröshadsereg, Őr-Munkásőr -- nyelvünk rugalmasságát bizonyítja, hogy ma (2015.) Nemzetőr utca.

A vízhez-, vizes élőhelyekhez közvetlenül kapcsolódó ma már nem létező utcaneveink

Csatorna utcza (a mai Dózsa György utca, Ady Endre utca felé eső vége, a Balassi Bálint utca felé): a Gombai (ma József Attila) utczával párhuzamosan a kertek alatt futó árok az Ivókút (ma Árpád) utczán áthaladva ismét a kertek közé szorul. A Füzes-Füves (ma Bocskai) utczától ma már zárt vízelvezetőben folyik a (ma Kossuth Lajos) utczán át az Iskola (ma Mátyás király) utczáig, a Csatorna (ma Dózsa György) utcza sarkán -- de a telkeken belül -- jobbra fordulva nyílt árokban a Kenderes felé folyik. Ez a vízfolyás Monortól távolodva a Gyáli-patak (csatorna) nevet kapta. (véleményem szerint ez érdemelné a Monori-víz nevet, mivel Monor belterületén “ered”) nevet kapta. A Csatorna névből kiderül, hogy mesterséges, ásott mederben folyt/folyik a kertek alatt összegyűlő, kertművelést akadályozó, épületeket veszélyeztető csapadékvíz. A megfigyeléseim szerint a nem lefedett meder/árok/csatorna feneke szinte egész évben nedves, ezért ha nem kaszálják le a nem lefedett meder/árok/csatorna feneke szinte egész évben nedves, ezért ha nem kaszálják le egészen különleges növényvilágnak ad életteret a betonrengeteg kellős közepén. Pl. a réti boglárka -- amit sokan a mocsári gólyahírrel kevernek -- még két kaszálás közt is képes virágba borulni.




Kataszteri -- telekkönyvi -- térkép 1881- ből (a képre kattintva nagyítható):


A térkép közepén háromszor sarkosan irányt változtató szürke vonal a belvízelvezető csatorna, a bal oldali, utolsó egyenes szakasz a Csatorna utcza (ma Dózsa Gy.- Balassi B.)

A képen látható térkép elérhető itt:

 http://mapire.eu/hu/map/cadastral/?bbox=2161997.4584748712%2C5997065.3126556175%2C2168112.420737685%2C6000977.933040964

A Harmadik Katonai Felmérés (1869-1887) is jelzi a belvízlevezető csatornát.

Az Ivókút-Árpád utca áteresze, 2016 február 20.:




Füzes utcza (régen): a mai Bocskai utcát régen Füzes utczának nevezték, a környéken valóban létező vizes élőhelyek miatt (pl. a mai Bocskai-Liliom sarok, lásd az 1881-es kataszteri térképet) nem is kételkedtem a találó elnevezés hitelességében. A térképimádatom azonban érdekes fordulatot hozott: a Füzes helyett helyett helyett Füves utczát jelöl a monori kataszteri (telekkönyvi) térkép! Vitálisné dr. Zilahy Lídia egyik írásában említi a Füzes-Füves utcanevek talányát, de döntést ő sem hoz. Ha valaki a Bocskai-Füzes-Füves utcanév eredetéről bővebbet tud, kérem jelentkezzen! Most hallottam, hogy az említett Bocskai-Liliom sarkához közel a Horváthék telkén, még az 1970 évek végén is előfordult, hogy a nyár végéig tartó pangó víz keletkezett a téli csapadékból. Ez a még meglévő enyhe mélyedést és a talajban lévő vízzáró réteg jelenlétét bizonyítja.

Völgykúti utcza (most Eötvös): a Főszögön található, egy szakaszon a Liliom utcával párhuzamosan halad, majd a hegy felé fordul. utcával párhuzamosan halad, majd a hegy felé fordul. Ahogy a neve is elárulja, a ma is létező Völgykút nevű utca és hely felé vezet, nevét egy Zilahy Lídia által is említett kútról kapta, ágasos itatókút volt. (A Füzes-Völgykúti utcák sorsa nagyon hasonló, mert ma is léteznek ilyen nevű utcák, de nem azt az utcát nevezik Füzesnek-Völgykútinak, mint régen.) További érdekesség, hogy az Eötvös utca Monor egyetlen olyan utcája, ami megközelítőleg észak-déli tájolású.

Ivókút utcza (Ma Árpád utca): egy utcai ivókútról kapta a nevét, sajnos a kutat a meglévő térképeim nem jelölik. Véleményem szerint a falu akkori első és egyetlen iskolájának köze lehet az ivókútként használatos utcai közkút megnyitásához. Ugyanis az Ivókút utcza-Árpád utca a mai Kossuth Lajos Általános Iskola már akkor is létező épületrészétől indul. Zilahy Lídia tanulmányában azt írja, hogy a földesúr készíttette az utcai közkutat, hogy a falubeliek ne járjanak az ő uradalmi kútjához. ( Vitálisné dr. Zilahy Lídia: Vízszerzési módok Monoron, a fúrt kutak megjelenéséig)

Zsilip utca (valószínűleg a mai Kiss Ernő utca környékén volt): Éppen csak a nevét említik egy helyen, sajnos nincs olyan térképem amin látható lenne a pontos helye, az elnevezés oka kutatás alatt áll.

Az említett utcanevek mind a Főszögön, a városközpontban vannak, vagy nagyon közel hozzá, de ha belegondolunk, hogy pl. vannak, vagy nagyon közel hozzá, de ha belegondolunk, hogy pl. az Újtelep (Páskom) elsőként felépülő házára még évtizedeket kell várni (1907. 06. 30.) kis túlzással ez volt a “régi” Monor, amit az idősebbek még ma is “város” néven emlegetnek. Az Alszeg leginkább, (vízjárta) legelő és kis telkekből álló kiskertként művelt terület volt -- ami tulajdonképpen a "kétbeltelkes gazdálkodás", de sajnos az arra jellemző istálló és egyéb tárolóhely a térképen nincs jelölve.

A felhasznált adatok-, térképek-, képek forrásai, ajánlott irodalom:

Borzsák Ajtony személyes adatközlése

Borzsák Endre: Juhászok, betyárok, garabonciások (a monori könyvtárból kölcsönözhető)

Halász Alexandra fényképtára, természetfotós- és túrablogja: http://terep-jaro.blogspot.hu/

Horváth Péter személyes adatközlése

Vitálisné dr. Zilahy Lídia és Németh László helyi folyóiratokban megjelent írásai (a monori könyvtárban kutatható)

Az 1881-es telekkönyvi térkép már a “modernizált, utcás” települést mutatja, ami a központját tekintve a maival megegyezik, itt elérhető:

http://mapire.eu/hu/map/cadastral/?bbox=2161997.4584748712%2C5997065.3126556175%2C2168112.420737685%2C6000977.933040964

A másik térképtöredék a monori Helytörténeti Kiállítóterem állandó kiállításán látható

A monori Ménúrfiak gyűjteménye: www.menurfiak.gportal.hu

A monori Kis-tó facebook oldal: https://www.facebook.com/monori.kisto/

A további kutatáshoz:

A monori utcaneveket más szempontból vizsgálva többen is foglalkoztak ezzel a kimeríthetetlen témával: Bernula Béla Péter, Burján István, Németh László, Varga Jenő, Vitálisné dr. Zilahy Lídia, 2020-ban tudtam meg, hogy Oberst Marietta is helynevekből írta a szakdolgozatát. (Bocsánat, ha valakit kihagytam, a könyvtárban kutatható írásaik vannak)

Észrevételeket szívesen fogadok!

A Monoldal fő támogatója a 2021-ben 35 esztendős Tóth KarosszériaMonor https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts

Tóth Gábor, Monor (2014-2021)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések