2022. szeptember 29., csütörtök

Monor közlekedéstörténete (10.) Benzinkutak Monoron (4.)

 Napjainkhoz közeledve egyre több és pontosabb ismereteket kapunk a monori benzinkutakról, persze ez szinte minden más egyébre is érvényes. 

A mai bejegyzésben a Kossuth Lajos utcai benzinkutat- vagy ha úgy tetszik üzemanyagtöltő állomást mutatom be;

Péterffy Istvánnak köszönhetően erről fénykép is készült, sőt erre a benzinkútra az idősebbek még emlékezhetnek, nem volt olyan régen.

Elég nagyot lépünk az időben, mert az előző részben még a két háború közti monori újsághírt mutattam be, ami egyébként a "főtéri" benzinkútról szólt; ezidáig nem tudtam kideríteni, az akkori és a ma bemutatásra váró benzinkút helye megegyezik-e? 

Véget ért a II. vh., túl vagyunk az államosításon, az országos sajtókból ismert szovjet-magyar olajipari "együttműködéseken": https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2014/marcius/3273-a-magyar-olaj-es-foldgaz-tortenete-xi


 A benzinkút ÁFOR kút. (Ásványolaj-forgalmi Vállalat)

A Kossuth Lajos utcai benzinkút (1969.) (gondolják azt, hogy középen van a cím, én itt feladtam a blogfelülettel vívott harcot. . .)



A fenti kép forrása: Fortepan/Péterffy István, 141725 számú kép: https://fortepan.hu/hu/photos/?id=141725

A kép felirata ("Kossuth Lajos utca 88., benzinkút a Forrás utca torkolatánál") és a személyes adatközlők szerint (is) a mai Forrás áruház előtti parkban, sőt ha megnézzük a lenti képeslapot akkor látjuk, hogy valóban az úttorkolatban. . . állt a benzinkút. A Forrás utca akkori neve Patterman Dezső utca volt, ez a rövid és szűk utca valószínűleg Monor legtöbbször átnevezett utcája, erről korábban már írtam, de még lesz róla szó a későbbiekben is.

 A képen látható autó egy Moszkvics 408-as: 

A lenti, sokak által ismert képeslap egy teljesen más Monort mutat, mint amit ma láthatunk, a változásokat felsorolni sem lehet, mert valamit biztos kihagyok: 
(ma már) áthelyezett buszforduló, középen a "szovjet emlékművel", jobbra a lebontott bazársor, mögötte az úri kaszinó épülete aminek helyén a(z) (1)pártház épült, ez ma könyvtár/zeneiskola, bal oldalon egyházi épületek, mögötte az egykori Popper nyomda épülete, a mai szemnek talán csak a távolban lévő evangélikus templom ismerős, de jószeműek a jobb oldalon középtájon felfedezhetik az ÁFOR benzinkutat is! (Az úri kaszinó és pártház-könyvtár épületeket majd egyszer részletesebben. . .)



A fenti kép részlete, a fényképezés valószínűsíthető helyével



A képeslap hátoldalán a dátum nem jól olvasható, vagy 1960-ban vagy 1969-ben adták postára Monoron, szóval a bélyeggel majd találkozhatnak a "monori pecsétek, bélyegzők " című sorozatunkban.  




Akit elkapott a retro láz akár egy ÁFOR matricát is vehet, a fenti kép forrása: https://matricakell.hu/afor-matrica-854
A matrica kicsit félrevezető, mert az ÁFOR kutaknál az alapszín volt piros és a cégjelzés/felirat volt fehér, de a hangulatát visszadja így is.

A sorozat korábbi részei: 



Azt fontos megjegyeznem, hogy e sorozat korábbi részei, a mai, vagy mondhatnám a Monoldal összes megjelenését: csak egy vázlat, ha új adatot találok, akkor pótolom/javítom, de ahogy mindig hozzáteszem, az önök észrevételei is fontosak!


Minden észrevételt szívesen fogadok! 

(Ugyanitt jó állapotú időgépet vásárolnék. . .)


Tóth Gábor, 2022. szeptember



A Monoldal fő támogatója a 2022-ben 36 esztendős

 Tóth Karosszéria Monor



https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések