2023. január 20., péntek

Könyvbemutató (9.) Dömötör József, Sandrart Jacob 1664-es Magyarország térképét bemutató könyve (2009.)

 


A könyv szerzőjét, Dömötört Józsefet a régi monoriaknak nem kell bemutatnom, de remélhetőleg az új betelepülők is olvassák az írásaim, ezért mégis bemutatom őt.


Dömötör József, 2021-ben az 1956-os plakátkiállítás megnyitóján

Kép: Monoldal, Tóth Gábor

Monor szempontjából az 1990 utáni évek az érdekesebbek, Józsi bácsi ideköltözése után közéleti szerepet is vállalt; a Helytörténeti Kiállítás (2000-) első teremőre/tárlatvezetője volt.

Több alkalommal hallgattam Józsi bácsi tárlatvezetését, nem egyszer előfordult olyan eset is is, hogy első/második generációs külföldön élő egykori monoriak voltak a látogatók, de a gyerekeik vagy barátaik nem tudtak jól magyarul, Józsi bácsinak ez sem okozott gondot: németül tartott tárlatvezetést.

A könyv bemutatása

Józsi bácsi külföldön vásárolta azt a régi térképet, aminek kutatási anyaga, elemzése végül olyan terjedelmessé vált, hogy könyvet készített belőle, háromszáz számozott példányban; a kutatás még jóval az internet elindulása előtt kezdődött, ezért sokkal-sokkal bonyolultabb volt mint ma, a leggyorsabb adatközlés a postai levelezés volt, de egy esetben a Vatikánba kellett utaznia, hogy a Bella Lucia falán lévő, Magyar Királyságot ábrázoló térképet megvizsgálhassa.

A könyv mellékletében megtalálható a térkép másolata


Kép: Monoldal, Tóth Gábor


A térkép a magyar történelem egyik szomorú időszakát ábrázolja: 1664

Kérdezhetnék, hogy mi a monori vonatkozás: én úgy érzem, ha csak a szerző személye- és a kiállítóteremben végzett munkája lenne már az is elég, sőt figyelembe véve, hogy Józsi bácsi nem monori születésű, mindenki példát vehet róla. 

Mivel a térkép a Magyar Királyságot ábrázolja, ezért bőven találunk rajta érdekességeket.

A hozzánk legközelebb jelölt település Üllő (Ile), nem állítanám biztosan, de talán Pánd is szerepel (Pano) alakban -- ezt Józsi bácsi se erősítette meg.

556. Üllő (86.oldal)

 Monor miért nincs rajta a térképen?

Annak több oka lehet: 

a település mérete nem volt jelentős,

a török birodalom térhódítása,

mindkét fő közlekedési út távol esett Monortól (Ez ma talán furcsán hangzik, de a korábban 4-es főútnak nevezett nyomvonal újkori: az országos útvonalak között)

A jószeműek észrevehetnek a térképen néhány apró hajót, ami úgy látszik, hogy magyar- vagy török naszád, a Vitéz Kaszala Károly Modellező Kör egyik kedvenc témája, ezekre még majd visszatérünk!

 A könyv kiadása óta (2009.) Pilhál Katalin térképtörténész is készített tanulmányt a térképről és annak változatairól (2022.), sajnos úgy tűnik, hogy Dömötör Józsi bácsi könyve nem jutott el hozzá, mert a források közt nem szerepel, ami azért érdekes, mert Józsi bácsi már az 1980-as évektől levelezett az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK) a térkép ügyében és az elkészült könyvből is küldött részükre. Pilhál Katalin az OSZK nyugalmazott munkatársa. . .)

https://edit.elte.hu/xmlui/handle/10831/78805

https://edit.elte.hu/xmlui/static/pdf-viewer-master/external/pdfjs-2.1.266-dist/web/viewer.html?file=https://edit.elte.hu/xmlui/bitstream/handle/10831/78805/GK.74.2022.3.1-DOI.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Ha az OSZK- ban nem is, de a hadtörténetiben nyilvántartják Józsi bácsi könyvét: http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/konyvek/elmelet/d/MOKKAI0008905741.html

http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/konyvek/elmelet/info/d/domotor1_i.html

Sőt, sajnos nem linkelhető a cím, de a "A Levéltártudományi Szakkönyvtár gyarapodási jegyzéke 2017. december" dokumentumban is szerepel Józsi bácsi könyve.

Sőt. . . sőt, egy szlovák oldalon is megtaláljuk Józsi bácsi könyvét: https://sclib.svkk.sk/sck01/Record/000363465

Ha valaki szeretne a térképből egy reprint változatot itt megveheti: https://oregpenz.hu/2020/04/magyarorszag-regi-terkep-1664-reprint/

Az 1956-os plakátkiállításról és annak készítőjéről, Székely Kornélról készült korábbi írásom:

https://monoldal.blogspot.com/2021/11/szekely-kornel-ad-grafikusra-emlekezunk.html


A szerző jóvoltából a könyv elérhető a monori könyvtárban!

Keressék! Olvassák!

Észrevételeket szívesen fogadok!


2023. január

Tóth Gábor


A Monoldal fő támogatója a 2022-ben 36 esztendős 

Tóth Karosszéria Monor



https://tothkarosszeriamonor.gportal.hu/

https://www.facebook.com/T%C3%B3th-Karossz%C3%A9ria-Monor-T%C3%B3th-J%C3%A1nos-karossz%C3%A9ria-lakatos-mester-299265606750411/?fref=ts


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések