2021. július 11., vasárnap

A Merzsa-rét/Merzse-mocsár néveredetéről, vázlatos összefoglaló (1-4.)


A fenti kép forrása: Google


 Az 1-4. rész összefoglalása

1-2. rész
Egy monori népmeséből kiemeltük a "Merzsa-rét" helynevet, megismertük a rét szó jelentését, amiből -- és a mesében leírt útvonalból -- arra következtettünk, hogy a Merzsa-rét, valószínűleg Budapest 17. kerületében lévő Merzse-mocsárral vagy annak közvetlen környezetével azonosítható. 
Felvetettükhogy a "Merzsa" szó esetleg monori/monari tájszólás (nem, máshol is használatban volt-Mersa) -- kutattuk a jelentését/eredetét, az "összes" párhuzamot megvizsgáltuk, a "hivatalos" szláv eredetet nem sikerült igazolni, de eközben sok hasznos tudást osztottunk meg. 
Érintettünk és kiigazítottunk vizes élőhelyekkel kapcsolatban megjelent téves információkat (Monori Strázsa), amik elemi, általános ismeretek hiányából fakadnak, és helyrehozhatatlan károkat okoznak a vizes élőhelyek megítélésében és védelmében (is).
3-4. rész
A kutatásaink közben  -- néveredetként -- egy "nemzetközinek is nevezhető", szót találtunk, ami nagyon közel áll a Merzse-(mocsár) írásmódjához és kiejtéséhez, ez természetesen lehet véletlen egyezés is, de az eddig megismert részletek alapján úgy látszik, hogy a jelenleg elfogadott névmagyarázat -- a szláv eredetű Miroszlav személynév -- rövidüléséhez és "Merzsüléséhez" ettől nagyobb véletlen szükséges. 
A négy rész tartalmának ismeretében azt javasoljuk, hogy a Merzse-mocsár néveredetéhez, a jelenlegi eredmények pontosításáig használjuk a következő meghatározást:  "több -- valószínűleg közös gyökerű -- nyelven: folyóvölgy, mély fekvésű terület, ártér, mocsár". 

Folytatjuk.
Tóth Gábor 2014-2021

Práczki István, Koricsánszky Atilla, dr. Halász János, Kondás Imre, Varga Csaba, Kiss Dénes mosolyog. . .  :) 

Az első rész itt olvasható: 

http://monoldal.blogspot.com/2021/05/adalekok-monor-telepules-neveredetehez.html

A második rész itt olvasható:

http://monoldal.blogspot.com/2021/05/adalekok-monor-telepules-neveredetehez_9.html

A harmadik-negyedik rész itt olvasható:

http://monoldal.blogspot.com/2021/06/adalekok-monor-telepules-neveredetehez.html

Fontos tudnivaló, hogy a Merzsa/Merzse szó eredetét akkor is megírtam volna, ha semmi köze Monorhoz; minden adat nem került bele a négy részbe, és még bőven van javítanivaló, folytatása következik. . .

Minden észrevételt szívesen fogadok!
(Ugyanitt jó állapotú időgépet vásárolnék. . .)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Monor közlekedéstörténete (12.) hotelbuszból helyközi járat

  Buswordblog.com  oldalon  Bajsz Gábor alaposan megírt internetes cikkeket közöl, ott olvastam a következő mondatokat:  "A filmesek ú...

Népszerű bejegyzések